Hlavní navigace

Nové číslo CFOworldu 1/2023 právě vychází

30. 3. 2023

Sdílet

CFOworld 1 2023 Autor: Internet Info DG
CFOworld 1 2023
Dnes je distribuováno další číslo CFOworldu 1/2023, první v tomto roce. Nosným článkem tohoto čísla je rozhovor s Richardem Kauckým, šéfem Software602. V něm se věnujeme dnes už více než třicetileté historii 602 a především pak elektronizaci, digitalizaci a možnostem, které v současné době budování bezpapírových kanceláří společnosti mají.
CFOworld 1 2023 - 12-13

Článek České trendy v platbách pro tento rok si všímá novinek, které se objevily na konci loňského roku a které letos budou zcela jistě zajímavé nejen pro obchodníky, ale i finanční šéfy. Těm mohou pomoci při řízení toku peněz mezi společnostmi a zákazníky a je tedy dobré o nich vědět. Mezi ty nejčastěji skloňované patří rozložené a odložené platby, obohacené platby, vnořené platby, zajímavé je i snižování nákladů na transakce a platby z účtu na účet, Accout-to-Account (A2A). Všímáme si i bezpečnosti plateb a možností outsourcingu problémů, které mohou v rámci plateb nastat.

CFOworld 1 2023 - 14-15

Největší část nového čísla CFOworldu je věnována dynamickému nástupu umělé inteligence (AI). Přibližujeme témata, jak se s pomocí AI změní zákaznická podpora, všímáme si ale dopadů generativní umělé inteligence (GAI). Přinášíme informace o Einstein GPT, první GAI pro CRM, a nasazení AI a ChatGPT ve firmách s úvahami o bezpečí při používání ChatGPT. Další z článků se věnuje tématu, jak změní AI svět vývojářů a jakou roli hrají v tomto procesu neuronové sítě, které dokážou pro společnosti navrhovat i obsah firemních webů.

CFOworld 1 2023 - 20-21

Dalším, zcela jistě zajímavým tématem, je zamyšlení nad vzděláváním zaměstnanců. Bude jim do budoucna stačit zvládat s nadhledem digitální dovednosti nebo bude stále důležité vysokoškolské vzdělání? Ukazuje se totiž, že ne vždy je vysokoškolské vzdělání zárukou dostatečných znalostí pro pracovní místa budoucnosti. Další navazující článek k tématu lidské zdroje si všímá odborného vzdělávání zaměstnanců. To se totiž stále více přesouvá z oblasti školské výuky do kompetence firem. Výhody? Jedna z nich je především přesně cílené zaměření znalostí zaměstnanců nebo kandidátů na pracovní místa dle potřeb firem nebo organizací.

CFOworld 1 2023 - 20-21

Jistě jste se setkali s pojem certifikace a ocenění firem. Takových i v našich končinách stále přibývá a stoupá i důležitost ocenění při vstupu na celosvětové trhy. Firmy s certifikáty a uděleným oceněním mají totiž na trhu stále větší váhu, zaručenou právě certifikáty a oceněními. A týká se to třeba platové rovnosti pohlaví uvnitř společnosti. U nás je držitelem takového certifikátu společnost Philip Morris. Kromě certifikátů stoupají na významu i žebříčky, například FT 100 od Financial Times, který bere v potaz obrat nebo minimální hodnotu růstu.

CFOworld 1 2023 - 26-27

Tématem efektivní kanceláře je tentokrát celostátní průzkum na téma vzdělávání a digitalizace účetní profese uskutečněný Svazem účetních ČR a start-upem Wflow.com. Ten ukazuje, že podnikatelé a manažeři vidí budoucnost účetních spíš v digitalizaci jejich práce než v posunu účetních do klíčových pozic ve firmě. I když své účetní vnímají jako důležité, většina ze šéfů ani neví, jaká jsou kritéria pro výkon této profese. Neumějí si ověřit kvalifikaci účetních, proto až 66 % podnikatelů dává jen na reference. Odpovědnost za vedení účetnictví jde ale za statutárními orgány. O chybějící sebedůvěře účetních vypovídá i to, že téměř polovina z nich považuje svou profesi za primárně administrativní a byrokratickou. V roli respektovaného poradce se vidí jen 21 % účetních. Nastává konečně čas na změnu? Vždyť účetní může snadno přivést firmu na buben…

CFOworld 1 2023 - 30-31

Výsledky průzkum společnosti Gartner se tentokrát zaměřily na dvě důležité oblasti. Na navýšení rozpočtů ve firmách a zvýšení odměn zaměstnancům. Zatímco v prvním případě jde především o podporu růstových trendů a efektivity s podporou důležitých firemních činností, které byly v poslední době upozaďovány, například marketing, nebo činnost obchodních oddělení, ve druhém případě průzkum hovoří o možném nárůstu odměn pracovníků ve firmách v průběhu tohoto roku. Je ale jasné, že vše souvisí se vším. Aby obraty společností rostly, je zapotřebí silný a jistý obchodní tým podporovaný, pokud možno, skvělým marketingem, aby se o výrobcích a službách společností vědělo. A pokud je přínosem těchto důležitých aktivit zvýšený obrat, můžeme uvažovat i o růstu odměn. Ten je v poslední době především podnícen tím, že firmy si chtějí udržet špičkové a klíčové zaměstnance, aby neodešli ke konkurenci. Zajímá vás tahle problematika?

ČASOPIS ONLINE I V TIŠTĚNÉ PODOBĚ

CFOworld 1 2023 - trafika

CFOworld vychází jako čtvrtletník a jeho primárním cílem je informovat o novinkách důležitých pro práci a orientaci finančních ředitelů.

Celoroční předplatné i jednotlivá čísla si můžete objednat v naší digitální trafice.

A zcela jistě pro vás mohou být zajímavé i hlavní bezpečnostní trendy pro tento rok z pohledu bezpečnostní agentury. Jaká je vůbec situace v aktivním střežení objektů a dohledu nad nimi, a s čím musíme pro tento rok počítat, aby byla zajištěna bezpečnost firem i jejich zaměstnanců?

ICTS24

Kromě představených článků ještě přinášíme anotace klíčových konferencí, pořádaných Tuesday Business Network, které se tentokrát zaměřují na Chytré podnikání, Cloud Computing a zajímavé bude jistě i E-Business Forum.

Na konci časopisu najdete i personální přesuny, aneb informaci o tom, kdo a kam přešel…

Autor článku