Hlavní navigace

Oživení HDP ve 3. čtvrtletí 2020

30. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Akcenta
Po prudkém propadu domácího hospodářství ve 2. čtvrtletí přišlo ve 3. čtvrtletí velmi rychlé oživení ekonomické aktivity, což ostatně již dopředu signalizovaly měsíční statistiky. HDP podle předběžného odhadu ve 3. čtvrtletí vzrostl o 6,2 % mezičtvrtletně, zatímco meziročně poklesl o 5,8 %.

K mezičtvrtletnímu oživení ekonomiky ve 3. čtvrtletí podle mě přispěly na poptávkové straně především zahraniční obchod a spotřeba domácností. Na straně nabídky došlo k významnému oživení průmyslu a většinově se dařilo i sektoru služeb. Na detaily si však budeme muset počkat až na zpřesněný odhad, který bude uveřejněn na začátku prosince.

 

K údajům o HDP je nutné připojit dvě důležité poznámky. Za prvé předběžný odhad HDP je ve srovnání se standardními roky zatížen výrazně větší mírou nejistoty, takže i pravděpodobnost odchylky od zpřesněného údaje HDP je výrazně větší. Za druhé je nutné zdůraznit, že čísla za 3. čtvrtletí jsou kvůli aktuálnímu vývoji pandemie čísly minulosti a nijak nereflektují současnost. Již nyní je tak zcela jasné, že oživení domácí ekonomiky bude letos mít tvar W a o výsledku HDP za celý letošní rok rozhodne hloubka hospodářského propadu ve 4. čtvrtletí.

 

V souhrnu za letošní rok očekávám pokles domácí ekonomiky v rozmezí 6,5 % až 7,2 % a to v závislosti právě od vývoje HDP ve 4. čtvrtletí.

 

Autor pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta.

Byl pro vás článek přínosný?