Hlavní navigace

Senát schválil zákonná opatření týkající se daňových zákonů

13. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Senát dne 9. října schválil zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí (tisk 185, dříve sněmovní tisk 1003) a dne 10. října zákonné opatření o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva (tisk 184, dříve sněmovní tisk 1004).

Zákonná opatření v podstatě obsahují text sněmovních tisků 1003 a 1004 ve znění po třetím čtení. V Senátu bylo podáno několik pozměňovacích návrhů. 

 

Rekodifikační novely daňových zákonů

* Senát schválil zachování současné právní úpravy v oblasti investičních fondů: I v příštím roce tedy bude uplatňována 5% sazba daně z příjmů právnických osob v případě investičních fondů a 15% srážková daň při výplatách podílů na zisku. Investoři, kteří jsou právnickými osobami a splní kritéria směrnice o zdanění mateřských a dceřiných společností, budou u těchto podílů moci i nadále uplatňovat osvobození.

* Nebyly schváleny mimořádné odpisy majetku pořízeného v období od 1. července 2013 do 30. června 2014.

Mezi další významné body schváleného zákonného opatření patří: integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů, prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů ze šesti měsíců na tři roky, zvýšená podpora výzkumu a vývoje, zjednodušení tvorby opravných položek k pohledávkám, zvýšení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely, nový odpočet na podporu odborného vzdělávání a zvýšení daňově odčitatelného motivačního příspěvku na žáka nebo studenta vysoké školy.

* Ve zdanění dividend a v oblasti odečtu darů na veřejně prospěšné účely se od příštího roku nic nemění.

* V oblasti daně z přidané hodnoty připomínáme změnu v uplatňování DPH při převodu nemovitostí – převod pozemků, na nichž je zřízena stavba či inženýrská síť, bude od 1. ledna 2014 podléhat stejnému režimu DPH jako převod stavby. Schválena byla rovněž úprava ručení za neuhrazenou daň z přidané hodnoty v případě poskytnutí úplaty na jiný než správcem daně zveřejněný bankovní účet. Ručení se v takovém případě uplatní pouze tehdy, překročí-li úplata 700 000 Kč.

 

Daň z nabytí nemovitých věcí

Zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí obsahuje oproti původnímu vládnímu návrhu před rozpuštěním Sněmovny jednu zásadní změnu, a to že v případě koupě nebo směny nemovité věci bude i nadále, jako je tomu podle dnešního právního stavu, poplatníkem převodce. Nabyvatel bude poplatníkem pouze v případě, že se tak smluvní strany dohodnou. V zákonném opatření tedy zůstává také institut ručitele. V ostatních případech (např. dražba, vklady do společností) bude poplatníkem nabyvatel.

 

Zákonná opatření musí na své ustavující schůzi schválit Poslanecká sněmovna vzešlá z říjnových voleb. Ustavující schůze se bude konat 26. listopadu 2013.

 

 

Zdroj: KPMG

 

Byl pro vás článek přínosný?