Hlavní navigace

Sonja „Banker“ Kohn: Madoffova pravá ruka v Rakousku

28. 3. 2011

Sdílet

Někteří klienti, aby se vůbec k zázračným Madoffovým fondům dostali, platili Sonje ještě pohádkové provize.

Když na popud britského úřadu pro finanční podvody (SFO) začala rakouská justice v roce 2009 vyšetřovat jednu ze stálic bankovního nebe Sonju Kohn, mysleli všichni, že jde o špatný vtip. Sonja Kohn(ová), rozená Türk(ová), pochází z obyčejných poměrů, narodila se v Rakousku v rodině uprchlíků z východní Evropy. V sedmdesátých letech začala svou kariéru s manželem Erwinem Kohnem v branži export – import, její stopy pak vedly do Milána, kde se obchodně usadila. Poté založila ve Spojených státech investiční společnost Eurovaleur Inc., a proslavila se na Wall Streetu jako “ta, co se vyzná v Rakousku”.

Banku Medici, která má s Florencií společný jen název, založila v Rakousku v roce 1984. Tato malá, diskrétní, ale nesmírně bohatá banka byla záhy díky svému vlivu vidět všude mezi bohatými investory. Nejnižší vklad začínal na 50 tisících eurech. Svým klientům nabízela banka kromě diskrétní správy účtů o mnoha nulách i finanční služby, celkem se u ní sešlo 2,1 miliardy dolarů. Vlivné banky si záhy všimla Bank Austria a v období šéfování Gerharda Randy nakoupila v bance Medici 25 procent. Majetek Sonji Kohn v Rusku, Izraeli, Rakousku, Dubaji a New Yorku utěšeně rostl. Až do osudného roku 2009, kdy britští vyšetřovatelé zakopli o podivné finanční transakce v hodnotě 30 milionů eur, které vypadaly jako “platba za nic”. Britové se domnívali, že jde o černé provize nebo o praní špinavých peněz, nejspíš obojí. Aféra vyšuměla, skutečná tsunami udeřila v okamžiku, kdy se ukázalo, že banka Medici peníze svých klientů investovala opravdu “konzervativně”…do pyramidových her (Ponziho schéma), které řídil Bernard „Bernie“ Madoff.

O rok později, 10. října 2010, byla Sonja Kohn a další s bankou spojené osoby (Helmuth Frey, Peter Scheithauer, Werner Tripolt, Andreas Pirkner a Andreas Schindler) zažalována o náhradu škody ve výši téměř 15 miliard eur. Rakouské, švýcarské i lichtenštejnské úřady poskytly při rozkrývání případu veškerou součinnost, byla otevřena a zabavena konta a schránky ve švýcarských bankách, zabaveny veškeré informační technologie, počítače, laptopy a data související s toky peněz klientů. Paradoxně se ukázalo, že někteří klienti, aby se vůbec k zázračným Madoffovým fondům dostali, platili Sonje ještě pohádkové provize. Celá banka přitom fungovala jako pásový zásobník Madoffova „letadla“. A Sonja „Banker“ Kohn? Zůstala jen ve správní radě italského fondu Finlombarda Gestioni. Mýtus o nejúspěšnější rakouské bankéřce se rozsypal. Vyšetřování dosud nebylo uzavřeno, žalob totiž neustále přibývá.

 

 

ICTS24

Autorka je novinářka a fotografka žijící ve Vídni