Hlavní navigace

Spoléháte s kurzem koruny na ČNB? Koukněte na Švýcary!

22. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © paffy - Fotolia.com
Plánujete lyžovačku ve Švýcarsku? Rozmyslete si to nebo si pořádně naládujte prkenici. Švýcarská centrální banka (SNB) totiž bez varování opustila tři a půl roku trvající obranu kurzu franku k euru na 1,20. Frank skokově posílil a obchoduje blízko parity s eurem, tj. o 15% silnější než před opatřením SNB.

Na rozhodnutí SNB nezapláčou jenom turisté mířící do Švajcu, ale hlavně švýcarští exportéři. SNB za ně doposud dělala zajištění měnového rizika, tzv. makro-hedge pro celou ekonomiku. Díky tomu byl kurz euro-franku v posledních měsících ještě línější než super líný kurz české koruny k euru.

 

Švýcarští centrální bankéři si řekli, že kurz není tolik nadhodnocený a exportéři budou schopni žít i se silnějším frankem. SNB v roce 2011 masivně intervenovala, což vedlo k obavám z budoucích ztrát z držení devizových rezerv. Minulý týden však SNB oznámila masivní zisk za 2014 (38 mld. franků), což ji dodalo kapacitu zkousnout ztráty, až frank posílí.

 

Česká koruna se franku v posledním více než roku hodně podobala

Centrální banka ji drží nad předem vytýčenou úrovní. Podobně jako ve Švýcarsku se čeští exportéři nemusejí obávat posílení koruny. ČNB dělá zajištění za ně, jak nedávno prohlásil Guvernér Singer. Podobně jako Švýcaři si ČNB vytvořila prostor zkousnout ztráty z přecenění devizových rezerv. ČNB v úterý oznámila zisk za 2014 ve výši 56 mld. korun, čímž se ji podařilo vymazat ztrátu z let posilující koruny.

 

Česká koruna se od franku také odlišuje, a to ve dvou podstatných věcech. Za prvé, koruna je na rozdíl od franku silně podhodnocená. To dokumentuje přebytek zahraničního obchodu, který roste i přes oživení domácí poptávky a ještě se v tom plně neprojevily levnější dovozy ropy. Podhodnocení dokumentují i názory exportérů. Dnešní kurz koruny je v žebříčku překážek businessu na samém chvostu, někde vedle problémů, jestli uklízečka přijde poklidit kancelář večer nebo ráno. Za druhé, ČNB je v obráceném módu než SNB. Na stole jsou úvahy o posunu intervenční úrovně, aby trefila inflační cíl, který se jí vzdaluje kvůli padající ceně ropy. Myslíme si, že vykolejit hodně podhodnocenou korunu ještě dále nedává smysl, i když riziko takového kroku rozhodně nelze ignorovat. Vše se však může za pár měsíců změnit, dojde-li k obratu cen komodit. Kombinace rostoucí ekonomiky a vyšších cen komodit bude pro ČNB dobrý důvod z intervencí vycouvat.

 

Když se hýbe už i kurz franku, je nabíledni, že na devizových trzích skončily ploužáky a teď se hraje rock’n’roll. Spoléhat se, že se kurzy moc nehýbou, může vyjít velmi draho. To, že předpovědi na riziko velké změny kurzů neukazují, neznamená, že neexistuje. O tom se nedávno přesvědčili v Rusku a dnes ve Švýcarsku.


Kurz koruny k euru je dnes téměř o tři koruny slabší, než je úroveň odůvodnitelná růstem ekonomiky a konkurenceschopností. I když část ČNB uvažuje o druhé intervenci kvůli chybějící inflaci, myslíte si, že je dobrý čas vsázet na oslabení koruny, tedy nezajišťovat kurz budoucích eurových příjmů? Až se jednou kurz koruny vrátí tam, kdy by měl být nebo to přestřelí, běžte si poplakat na rameno guvernérovi ČNB.

 

Představte si, co vám udělá s výsledovkou skokové posílení koruny na 25 za euro… A nebo se zajišťujte!

ICTS24

 

Autor je stratégem ve společnosti Erste Corporate Banking.