Hlavní navigace

Trhy IPO zlepšují své vyhlídky po slabém konci roku 2011

11. 1. 2012

Sdílet

Evropský trh primárních emisí (IPO) uzavřel náročný rok 2011. Ve čtvrtém kvartále 2011 proběhlo 78 IPO, které vynesly pouhých 866 milionů eur. Oproti předchozímu čtvrtletí to představuje propad o 81 %, meziročně je to o 83 % méně. Výsledky přinesl dnes zveřejněný aktuální průzkum PwC IPO Watch Europe, který každého čtvrt roku mapuje evropský trh primárních emisí.

„Letos očekáváme oživení na evropských burzách. Možná si ale budeme muset počkat až do druhého pololetí, než se toto oživení projeví ve statistikách primárních emisí. Je zde navíc řada společností, které již dlouho čekají na vhodný okamžik pro vstup na burzu. Zprávy z některých českých firem naznačují, že by se letos mohlo zvonit i na IPO zvon pražské burzy,“ říká Petr Podlipný, odborník na kapitálové trhy ze společnosti PwC Česká republika.

 

Londýn, hlavní město IPO 

Londýn se ve čtvrtém čtvrtletí 2011 postaral o téměř veškerý objem evropských primárních emisí (92 %), když tamní IPO vynesly 800 milionů eur. V Londýně proběhlo i největší IPO za čtvrté čtvrtletí, o které se postarala společnost Polymetal, které emitentům přineslo 421 milionů eur. Čtvrtý kvartál se však vyznačoval především velkou nervozitou společností, které své primární emise kvůli nejistému vývoji trhu neustále odkládají. 

„Jelikož společnosti potřebují získat peníze, rozkolísanost nadále destabilizuje již tak rozkolísané trhy a ještě více znervózňuje potenciální investory. Společnosti, které letos zvažují IPO, by měly být připraveny velmi rychle zareagovat. Je totiž obtížné odhadnout, kdy se trhy vydají znovu vzhůru. Startovací výstřel pro ně může zaznít i na letních olympijských hrách v Londýně,“ dodává Petr Podlipný. 

Navzdory „utlumenému“ druhému pololetí vynesly evropské trhy IPO za celý loňský rok 26,4 miliardy eur, přibližně jako v roce 2010. Počet primárních emisí v roce 2011 vzrostl dokonce o 13 % na 430 IPO. O více než polovinu (14,6 miliardy eur) evropských IPO, co do počtu však tvořily jen čtvrtinu. Největších 15 evropských transakcí vyneslo 20 miliard eur, tedy 75 % celkového objemu IPO v Evropě. Samotných pět největších loňských emisí, Glencore, Vallares a Justice v Londýně a Bankia a Dia ve Španělsku vynesly celkem 14,6 miliardy eur.

 

Hongkong přitáhl luxusní značky, Wall Street i velké emise 

Hongkong zaznamenal 43% propad objemu emisí, navzdory tomu, že se mu podařilo získat IPO mezinárodních luxusních značek, např. Pradu. Návrat velkých emisí pomohl ve Spojených státech k celkovému objemu emisí za rok 2011 ve výši 26,5 miliardy eur. Meziročně je to o 13,4% méně. Čísla za rok 2010 jsou však ovlivněna obrovským IPO automobilového koncernu General Motors.

 

Zdroj: PwC

 

Byl pro vás článek přínosný?