Hlavní navigace

Turisté nejezdí a nejezdí….

17. 2. 2010

Sdílet

Aktuální komentář k datům Českého statistického úřadu o cestovním ruchu za 4. čtvrtletí 2009, vydaným 17. února v 9 hodin.

Rok 2009 nebyl pro cestovní ruch v České republice úspěšný. I když třetí čtvrtletí vypadalo lépe co do příjezdu hostů i délky jejich pobytu, poslední tři měsíce roku potvrdily opět propad. A ne ledajaký, vysvětlitelný atraktivitou letních měsíců – zatímco ve třetím čtvrtletí přebývalo v ubytovacích zařízeních v ČR téměř 4,3 milionu hostů a ve druhém 3,1 milionu, ve čtvrtém zaznamenaly kraje a hlavní město Praha návštěvnost nižší než 2,5 mil. hostů. 

Rakousko sa nesúdí

Jistě, je tu typická sezónnost, ovšem špatný byl celý rok 2009. V hotelích a podobných zařízeních se v ČR loni ubytovalo celkem 12,105 mil. hostů, což bylo o 5,7 % méně než v roce 2008, který však již také přinesl pokles (-1 %) zdůvodnitelný počínající krizí. Ta se ale projevila v návštěvnosti ČR zejména loni, když hostů z ciziny ubylo o 8,5 %, zatímco domácích o 2,6 %. Přitom od roku 2005 přebývá v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR více domácích než zahraničních hostů a v roce 2009 se tento rozdíl podstatně zmenšil. Zatímco v předešlých letech převažovali Češi o statisíce ubytovaných, teď jen o 57 tisíc. Zejména lázně drží domácí hosté nad vodou.Turisté mají díky krizi hluboko do kapsy, ale např. Rakousko takový odliv hostů nepociťuje. Chybí nám zřejmě akce, které by mohly zahraniční návštěvníky přitáhnout. 

Hotel kam se podíváš...

Okoukala se Praha? Nebo předimenzovala svou kapacitu a prohloubila ještě více nerovnováhu ve srovnání s kraji? Zřejmě „bé“ je správně“. Při popojíždění o metr na frekventované Legerově ulici směrem do centra Prahy totiž napočítá nervózní řidič na kratičkém úseku mezi koncem Nuselského mostu a kupolí Národního muzea celkem deset(!) hotelů. V období boomu v cestovním ruchu jich Praha celkem postavila čtyřikrát víc než ostatní kraje dohromady. Právě na nich nyní je, aby na svůj region nalákaly hosty – kromě Prahy je zapsaných ve fondu světového kulturního dědictví UNESCO dalších jedenáct míst po celé zemi. A ze 33 kulturních památek České republiky vyhlášených letos nově jsou v Praze jen tři...

Na kvalitu politiky cestovních ruchu soustředěnou na celonárodní úrovni se příliš spoléhat nedá.

 

Text informace o vývoji cestovního ruchu za 4. čtvrtletí a celorok 2009 vydané ČSÚ dne 17. 2. v 9.00 lze nalézt na stránkách Českého statistického úřadu

 

Autorka je analytička Českého statistického úřadu 

 

ICTS24