Hlavní navigace

Veřejní investoři vypsali o polovinu více stavebních zakázek

23. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © grki - Fotolia.com
Podle informací CEEC Research přibylo soutěží i peněz na stavební práce. V prvních třech měsících letošního roku vypsali veřejní investoři o polovinu více zakázek než vloni. A nerostl jen počet zakázek. Mezi stavební firmy by mělo jít také o třetinu více peněz.

Mnohem aktivnější jsou veřejní investoři i při konkrétním výběru dodavatelů. Takové množství soutěží, jaké úspěšně ukončili v letošním prvním čtvrtletí, se jim nepodařilo od roku 2011. Vyplývá to z analýzy analytické společnosti CEEC Research zpracované na základě nejnovějších údajů Věstníku veřejných zakázek.

 

Zákon bude na podzim

„Jde o příznivé informace, které odrážejí postupné oživení ekonomiky. Vítáme zvýšenou aktivitu investorů, protože posílení investic má příznivý synergický vliv na celou ekonomiku. Pokud jde o vliv veřejných zakázek, jsme si vědomi nutné reformy pravidel pro veřejné investice a intenzivně na nich pracujeme. Nový zákon o veřejných zakázkách je zařazen do plánu legislativních prací a jeho novou podobu představíme na podzim letošního roku,“ komentovala analýzu Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj.

 

Hodlají utratit více

Veřejní zadavatelé, jako jsou ministerstva, regionální úřady, sdružení, atd., vypsali podle Věstníku veřejných zakázek v prvním čtvrtletí tohoto roku 769 zakázek na stavební práce. To je téměř o polovinu (49,6 procenta) více, než v prvním kvartálu minulého roku. Aktivnější byli investoři jen v roce 2012 před změnou zákona o veřejných zakázkách (958 výběrových řízení). Nestoupl ale jenom samotný počet vyhlášených soutěží. Investoři hodlají utratit také o více než třetinu (37,3 procenta) větší objem peněz. Na zakázky mají připraveno 27,3 miliardy korun.

 

Krach před dokončením stavby

„Intenzita vypisování a zadávání veřejných zakázek se zvedla, což pomůže stabilizaci českého stavebnictví. Klíčový ale bude celoroční vývoj, tedy jestli se podaří tento trend udržet, nebo zda půjde jen o krátkodobou výchylku. Velkou motivací pro veřejné investory jsou aktuálně zejména nízké ceny stavebních prací, které krize nezřídka snížila u některých zakázek i o více než 30 procent. Nízké ceny však zůstávají zároveň i největší hrozbou, ať už pro kvalitu realizací, či kvůli potencionálnímu krachu stavební firmy ještě před dokončením stavby,“ vysvětlil Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Celoroční výhled v oblasti veřejných, ale i privátních zakázek, a aktuální situaci v českém stavebnictví budou vedoucí představitelé veřejných investorů projednávat společně s generálními řediteli stavebních, developerských a projektových společností na Setkání lídrů českého stavebnictví 2014, které se bude konat 29. května v České národní bance. Účast přislíbila také ministryně Věra Jourová. Více na www.ceec.eu.

ICTS24