Hlavní navigace

Vztah mezi příjmením a profesí byl statisticky prokázán i v ČR

30. 4. 2015

Sdílet

Američtí statistici zjistili, že si lidé vytvářejí silný pozitivní vztah ke svému příjmení, a že mezi dvěma osobami stejného příjmení je v USA větší pravděpodobnost sňatku, stejně tak lidé, jejichž příjmení označují profesi, se s větší pravděpodobností této profesi budou věnovat. Z analýzy společnosti Bisnode je zřejmé, že obdobný vztah mezi příjmeními a profesemi existuje i v České republice.

Analýza se zaměřila na porovnání oboru podnikání všech mužů - živnostníků a jejich příjmení. „Statistika ukazuje, že v České republice, podobně jako v USA, existuje vztah mezi příjmeními a profesemi,“ komentuje závěry studie analytik Bisnode Milan Petrák s tím, že příjmení v českých zemích vznikala od 14. do 18. století a vžita byla již na počátku 16. století. Proto je nepravděpodobné, že by se dané živnosti dědily z generace na generaci po několik stovek let až do současnosti. „Spíše jde o podvědomý proces, kdy si lidé na základě svého příjmení oblíbí dané povolání,“ říká Milan Petrák.

bitcoin_skoleni

 

Podle analýzy například 8,1 % mužů s příjmením Zedník podniká v oblasti stavebnictví. Nejsilnější vazba mezi příjmením a předmětem činnosti byla zjištěna v případě příjmení Kovář. V tomto oboru činnosti podniká 0,1 % všech živnostníků (mužů) a 0,3 % mužů s příjmením Kovář, což odpovídá 3,56násobnu průměrného výskytu daného odvětví pro muže všech příjmení. Silný vztah mezi příjmením a profesí analýza Bisnode také prokázala v případě příjmení Sedlák a Krejčí.