Hlavní navigace

XI. Výroční konference Excellence in Finance

16. 11. 2015

Sdílet

 Autor: CFO Club
„Jaká je a bude výkonnost českých podniků, jak dosáhnout nejlepší praxe“ – to bylo tématem již 11. Výroční konference Klubu finančních ředitelů. Klíčovými otázkami bylo zvyšování výkonnosti a hodnoty firmy, restrukturalizace a financování s bankami i bez nich.

O úvod konference se postaral pan Dean Brabec, prezident Klubu a Managing partner CEE společnosti Arthur D. Little. Tématem byla výkonnost ekonomiky z makroekonomického pohledu. 

 

Tomu, že některé podniky se s touto situací vyrovnali na světové úrovni, byl věnován již hlavní program konference, na které vystoupili nejlepší finanční a generální ředitelé ze společností, které podnikají na území České republiky. O tom jak financovat, restrukturalizovat a řídit podniky v ČR i v zahraničí postupně hovořili pánové Stanislav Hájek, finanční ředitel, John Crane Sigma; Marian Rašík, finanční ředitel, PEGAS NONOWOVENS, a. s.; Radek Strouhal, místopředseda představenstva a finanční ředitel, TATRA TRUCKS, a. s. a pan Václav Hrach, finanční ředitel a jednatel, NET4GAS, a. s. Jaká je tedy nejlepší praxe v české kotlině?


O tom, kde a jak hledat klíčové hodnoty firmy a postavit na tom novou strategie a s ní uspět na konkurenčním trhu, by jste se měli pobavit s panem Strouhalem. O tom jak zabezpečit financování s bankami i bez nich, mít či nemít rating, nejlépe ví pánové Rašík a Hrach. Jak restrukturalizovat a vyhrabat se z nejhlubší louže a to nejlépe na tatrovce, to je opět parketa pana Strouhala. Jak najít a zavést nový funkční model řízení, na to je největším odborníkem v ČR pan Hájek. A nejlepší na konec - jak prodat firmu finanční skupiny, splnit očekávání různých vlastníků a jak tuto zprávu komunikova, v tomto je excelentní pan Hrach. Lepší top management byste dohromady nedali.


Druhou část diskuse odstartoval pan Vladimír Moravec, předseda představenstva, Consulting Company Novasoft, a. s.; který hovořil o tom, že s využitím BIG Data, můžete pít pivo lépe a radostněji, stejně jako ovládat či měřit výkonnost fotbalisty a když už nekope podle tabulek, tak ho prostě vyměnit. Pan Pavel Elis, předseda představenstva a generální ředitel, PRE, a. s. představil úspěšný koncept zvyšování EBITu, řekl však, že růst není snadný. Společnost musí hodně investovat a vypořádat se s regulatorním prostředím. Pan Václav Řehoř, předseda představenstva, Český Aeroholding, a. s. všem vysvětlil, co je to spádová oblast, jak jsou na tom Ostravané, ale také to, že společnost mohou řídit manželky manažerů. Stačí, když se jim v zahraničí něco líbí nebo si to rovnou vyfotí. Byl zářným příkladem jak se chopit kormidla a otočit loď tedy letadla a letiště tím správným směrem a po několika letech dostal „český aeroklub“ do černých čísel. Pan Daniel Buryš, finanční ředitel, Kofola CS a. s.; hovořil o tom jak zkrotit bublající kotel Kofola, jak se zbavit „smradu“ korporace a jak úspěšně dostat tuto společnost na burzu. Klubu také doporučil sledovat historii změny názvu společnosti a také nominoval prvního kandidáta na CFO roku 2015 a to sluníčko, které pomohlo Kofole k výtečným výsledkům v roce 2015. Rada Klubu už tedy bude hledat jen devět kandidátů. Pan Stanislav Molnár, prezentoval s nadhledem a lehkostí, jak tvrdě finančně řídit skupinu Oracle. Povzdechl také nad tím, že je skvělý hokejista a rád by reprezentoval, ale tady mu už asi nepomůžeme, neboť český trenér, jenž trénoval Slovensko (pan Molnár je slovenské národnosti) už trénuje českou reprezentaci.


Vrcholem večera byla diskuse finančních ředitelů s panem ministrem financí Andrejem Babišem. Klíčovými tématy byla výkonnost české ekonomiky a podniků, prognóza dalšího vývoje a opatření k dalšímu posilování ekonomiky. Nebylo možné se nedotknout změn pro lepší zajištění vývěru daní, aby bylo dosaženo korelace mezi růstem ekonomiky a objemem výběru daní za předpokladu, že se nebudou daně zvyšovat, ale mohly by v budoucnu naopak klesat.


Poděkování za možnost uspořádat konferenci patří společnostem Arthur D. Little, Consulting Company Novasoft, Oracle Česká republika a M.B.A. Empire Česká republika.

 



ICTS24

Na fotografii (zleva): Václav Řehoř (předseda představenstva, Český Aeroholding, a. s.); Vladimír Moravec (předseda představenstva, Consulting Company Novasoft, a. s.); Stanislav Molnár (Country Leader Slovakia a finanční ředitel CEE, Oracle Czech s.r.o.) Daniel Buryš (finanční ředitel, Kofola CS a. s.) Pavel Elis (předseda představenstva a generální ředitel, PRE, a. s.).


2. prosince 2015 se od 19.00 uskuteční Vánoční setkání Klubu pod záštitou skupiny RWE na téma: „První dámy české charity aneb jak se financuje dobro“. Hosty tohoto setkání budou paní Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77/Konto Bariéry a paní Zuzana Baudyšová, senátorka a ředitelka Nadace Naše dítě. Moderátorem večera bude pan Martin Chalupský, Head of Corporate Affairs, skupina RWE.