Hlavní navigace

Zařizujeme kancelář podle principů feng shui

2. 12. 2015

Sdílet

 Autor: (c) Vicktor Belicak - Fotolia.com
Čínské umění feng shui má téměř 6.000 let a v současnosti se k němu s oblibou vracíme, protože přicházíme na to, že jisté vnější vlivy skutečně ovlivňují náš osobní i pracovní život. Nadnárodní koncerny, finanční instituce i progresivní firmy si uvědomily, že na některých místech se zaměstnancům pracuje skvěle, což se projevuje i na jejich výkonu, ale jiným místům se podvědomě vyhýbají, případně zde byl zaznamenán pokles pracovního elánu.

V případě, že se chystáte vylepšit svou pracovní zónu, feng shui může být skvělou cestou.

 

Ukliďte

Je sice pravda, že zvyknout se dá na leccos, ale podvědomí neoklamete. Pokud je nespokojené, neustále bude vysílat obranné signály. Osobní pocity a potřeby jednotlivce musí proto být při zařizování kanceláře na předním místě. Především je nutné odstranit všechny rušivé vlivy, mezi které se počítá i nepořádek, nefunkční zařízení, hluk klimatizace nebo porouchané okno. I když se vám zdá, že je kolem vás pořádek, zkuste se zamyslet, jestli je to opravdu tak. Je všechno na svém místě a skutečně Vám nic nepřekáží? Zbavte se všech zbytečností, protože příliš zanesené prostory blokují pozitivní proudění energie. Staré věci zase brzdí osobní vývoj a násilím se jimi udržujete v minulosti. Pokud se jich zbavit nemůžete, protože vám to například zakázal šéf, schovejte je nebo je něčím zakryjte. Odborníci na feng shui nedoporučují příliš ani papírky s poznámkami. Když už to nejde jinak, snažte se alespoň, aby se vám nekuply a rychle vyřiďte věci, které jste si na ně poznamenali.

 

Vybírejte správně

Jen málokdo z nás dostane kancelář snů, většinou se musíme spokojit s tím, co dostaneme. No pokud by mohl být výběr kanceláře na vás, určitě dbejte na několik důležitých faktorů. Pracovní stůl by měl být situován tak, abyste od něj měli výhled na většinu místnosti, ale také na vstupní dveře. Nad hlavou nesmějí být žádné police a směrem k vaší osobní zóně by neměly trčet žádné ostré hrany nábytku. Když už nemůžete mít kancelář pouze pro sebe, dopřejte si trošku soukromí a určete si hranici tak, abyste si nedýchali na krk. Pracovní stůl ve tvaru U a L se příliš nedoporučuje. Snažte se, abyste za zády měli vždy pevnou stěnu a ne otevřený prostor. Vaše osobní zóna by neměla být ani přímo pod oknem. Mezi dveřmi a oknem je totiž energetický průvan, což může vyvolat narůstající stres a tlak.

 

Vyzdobte si pracovní místo

Květiny, rostliny a různé doplňky mohou zkvalitnit atmosféru na pracovišti. Při výběru však zohledněte pět základních prvků - dřevo, kov, země, oheň a vodu. Mezi top rostlinky, které jsou v souladu s feng shui, patří hrnkové růže, orchideje, fuchsie, šeflery, voděnka, amarylka nebo filodendron. Rostliny by neměly mít trny. Povolené je také akvárium, fontánka, váza s vodou a kameny, případně obraz nebo tapeta s vodním motivem. Voda vyjadřuje finanční tok. V jihozápadním sektoru prosperity a hojnosti, a také ve východním sektoru zdraví se doporučuje umístit prvky dřeva. Pokud je vám blízké asijské umění, klidně vsaďte i bambusové flétny, různé amulety, krystaly či zvonkohry. Sošky slonů s choboty otočenými ke vstupu mají přivést prosperitu. Světlé barvy jsou pro kanceláře mimořádně vhodné, protože dovolují volný průchod energií.

ICTS24

V případě, že jste se již troška s feng shui seznámili a víte, kterým směrem se ubírat, výběr z nabídky kanceláří k pronájmu bude zase o něco jednodušší. Při hledání buďte obezřetní, vnímaví a tvůrčí. Takto se vám jistě podaří rychle odhalit, co je pro vás vhodné a co vám naopak nevyhovuje. Každý má přece právo pracovat ve zdravém, šťastném a úspěšném prostředí. Tak směle do toho!

Zdroj: kancelare.cz