Hlavní navigace

„Zlatá doba nenastává, bude kamenná“ aneb jak přežít inflaci

29. 6. 2011

Sdílet

Citát Karla Kryla uvádí stať pro všechny investory, ať už jde o boháče nebo jen „troškaře“. Nepřišel čas rozšířit portfolio o akciový fond,fond životního cyklu, fond chránící před inflací či komoditní fond?

Po napoleonských válkách dosáhlo zadlužení Velké Británie úrovně 260 procent HDP. Trvalo pak dlouhých čtyřicet let než se dluh podařilo snížit na 100 procent HDP. Kvůli zlatému standardu to nešlo inflací. Po druhé světové válce pak Britové podobně velkou redukci dluhu zvládli za dvacet let. Pomohla jim v tom právě vyšší inflace. A podobně se vše může seběhnout i teď.

V příštích třech až pěti letech nás čeká poněkud vyšší inflace než jsme byli zvyklí – a zároveň větší regulace. Bude to období finanční represe. Tak velké zadlužení vlád vyspělých ekonomik bylo naposledy po druhé světové válce.

Podíváme-li se do historie, tak polovinu doby mezi lety 1945 až 1980 byly výnosy ve vyspělých ekonomikách reálně, tedy po odečtení inflace, kolem nuly anebo v minusu. Důvodem byla snaha umazávat státní dluhy. Doporučuji proto zajít na pobočku seriozní banky a poradit se o rozšíření portfolia například o akciový fond, fond životního cyklu, fond chránící před inflací, komoditní fond. Zkrátka je třeba se zařídit podle toho, jak se přesně konkrétní vybraný finanční produkt hodí k vašemu investičnímu profilu a k tomu, v jaké měně investujete.

Přijde mi prostě teď vhodné mít v portfoliu produkt, který má šanci zdolat budoucí inflaci. Jinak vám stát v pozici „kapesního zlodějíčka“ bude ukrajovat úspory. Tady je má filosofie v bodech a grafech:

 

Trh se připravuje na inflaci... Propukne ale opravdu?

Zlato je in, švýcarský frank na maximu

Inflace může být buď nákladová nebo poptávková. Nákladová inflace hrozí tehdy, když zdražují suroviny jako například zemědělské plodiny nebo ropa. Podnikům to zvyšuje náklady, odboráři budou chtít brzy přidat. Poptávková inflace hrozí tehdy, když roste množství peněz v ekonomice a začíná se stále více úvěrovat. Náklady jdou nahoru...

Nákladová inflace

Brzdou je ale zatím poptávková inflace, vyšší nezaměstnanost, nadbytečné kapacity řady podniků (nadvýroba), případná další recese eurozóny... (viz následující graf, který se „rozjíždí“ pomalu)...

poptávková inflace 

Státy mají nicméně zájem na nízkých úrokových sazbách a vyšší inflaci, aby se jim snížily dluhy....

Následující grafiky pak ukazují, jak ve vyspělých zemích byla většinu doby reálná výnosnost konzervativních investic v minusu nebo kolem nuly... 

Roky finanční reperese (inflace + regulace)

 Roky finanční represe II

 

 

Autor článku je analytik/portfolio stratég v české filiálce Raiffeisenbank

 

Ilustrační foto: © Scanrail - Fotolia.com

 

 

Byl pro vás článek přínosný?