Hlavní navigace

České neobanky by mohly získat první klienty již v příštím roce

20. 3. 2019

Sdílet

 Autor: © designsoliman - Fotolia.com
Vznik čistě digitálních bankovních institucí, které budou konkurovat tradičním finančním ústavům, se považuje za nevyhnutelný trend. V Česku by první lokální neobanka měla svést svůj boj o klienty již v roce 2020.

 

 


Tzv. neobanky jsou poměrně nové finanční instituce, poskytující ze sta procent digitalizované služby přímého bankovnictví. Neprovozují síť kamenných poboček a necítí nutnost poskytovat všechny tradiční produkty, které patří do portfolia klasických bank. Jsou poháněny technologiemi, často využívají umělou inteligenci a strojové učení. Některé podnikají ve spolupráci s tradičními finančními ústavy, ale především často usilují o vlastní bankovní licenci. Kromě technologií je tak pro ně další podmínkou příznivá legislativa.

 

Možná právě proto jsou kolébkami neobank Austrálie a Velká Británie. Termín neobanky se začal ostatně používat asi před pěti lety právě v souvislosti s fintech společnostmi Monzo a Atom Bank, které byly aktivní v Británii a pro něž tento pojem etablovala společnost Gartner. Ostatně s britskou bankovní licencí podniká i fintech Revolut s českými kořeny, který je také už řazen mezi neobanky.

 

Dnes tento trend považuje za budoucnost celého oboru řada bankovních expertů. Podle předpovědi Gartneru budou kvůli neobankám tradiční banky do roku 2030 za zenitem. Variant Market Research zase odhaduje, že do roku 2025 budou mít neobanky hodnotu již 356 milionů amerických dolarů a desítky milionů klientů. Dominovat budou především v USA, Spojeném království a Německu.

 

Výhody konceptu jsou nesporné. Vybudovat neobanku může být záležitostí třeba jen několika měsíců, vstupní investice i náklady na následný provoz jsou natolik nízké, že se vyplatí poskytovat služby i pro velmi omezený okruh klientů. Čistě digitální fungování umožňuje pružně reagovat na potřeby trhu, případně ji technologicky rozšiřovat.

 

O koncept neobanky se mohou zajímat i tradiční bankovní hráči, pro něž může jít o cestu, jak uskuetčnit postupně vlastní náročnou transformaci. Zřízení vlastní neobanky může zajímat ale také i fintechové start-upy či obchodníky z oblasti e-commerce. Podle společnosti Banking Software Company (BSC), která se jejich „stavbou“ zabývá, by první neobanka mohla v příštím roce vzniknout i v České republice.

 

„Na vybudování neobanky nepotřebujete vysokou vstupní investici ani stovky zaměstnanců a vyplácí se vám už při tisícovkách klientů. Předpokládáme, že by tento koncept mohl v příštím roce zaujmout jak velké banky, které se potýkají s nedostatkem IT expertů pro vlastní digitální transformaci, tak třeba největší e-commerce hráče,“ myslí si Petr Koutný, CEO společnosti BCS. „Že se v Česku o klienty v příštím roce utká první neobanka, považuji tedy za velmi pravděpodobné,“ dodává Koutný.

bitcoin_skoleni

 

BSC má za sebou zkušenosti se stavbou bank nového typu především v USA. V loňském roce zde například zajistila digitální transformaci floridské Surety Bank. Z České republiky by ráda udělala evropský středobod nových digitálních trendů v bankovnictví a svůj americký model zde využila právě pro stavbu neobank. Ještě jde o to, zda v cestě nebudou stát legislativní a administrativní překážky.