Hlavní navigace

Fúze a akvizice jsou více než trendy

9. 8. 2010

Sdílet

„Většina vlád i domácností má potíže se splácením svých dluhů, což bude po několik let příčinou chabého růstu, ale taková je cena, kterou budeme muset za několik let života nad poměry zaplatit,“ říká Christian Blaabjerg, hlavní stratég Saxo Bank.

Je momentální globální růst udržitelný, nebo můžeme očekávat recesi s dvojím dnem? 

Mezikvartálně v západním světě očekáváme dvojí pokles. Narozdíl od situace, která panovala na začátku 80. let, však druhý pokles nepotrvá dlouho ani nebude obzvláště hluboký. Ve druhé polovině roku 2010 již nebudou tepnami ekonomiky proudit stimulační opatření a budeme svědky toho, jak se ceny začínají přizpůsobovat nové realitě (stačí se podívat na americký trh s nemovitostmi poté, co byly zrušeny daňové úlevy). Nakonec se do věci vloží vlády a velkým otazníkem zůstává, jak se zachovají. Zdá se, že přístupy k této problematice se poněkud různí – zvláště mezi USA a EU. USA hodlají i nadále utrácet peníze, na druhou stranu úsporná opatření přijatá většinou evropských vlád jdou opačným směrem – konkrétně ke škrtům ve veřejných výdajích, které jsou na pořadu dne.

Jednoznačně upřednostňujeme evropský přístup, ovšem skutečným problémem zůstává to, že většina vlád i domácností má potíže se splácením svých dluhů. Tento faktor bude po několik let příčinou chabého růstu, ale taková je cena, kterou budeme muset za několik let života nad poměry zaplatit.

 

Některé (americké) společnosti odložily svůj vstup na burzu. Proč ještě nedozrál čas pro počáteční veřejné nabídky (IPO)? 

Předpokladem úspěšné IPO, a totéž platí i pro fúze a akvizice, je, aby investoři věřili v prosperující budoucnost, která bude ve znamení růstu. V opačném případě bude poptávka bank po akciích nových společností a jejich zájem o financování fúzí a akvizic slabý. Vzhledem k tomu, že především v případě USA a eurozóny nejsou vyhlídky dalšího hospodářského vývoje nijak oslnivé, bude převážná většina společností s IPO váhat.

Pokud má ale některá společnost v rozvaze k dispozici dostatečnou hotovost, pak je nyní pro fúze a akvizice naprosto ideální čas a přesně takového vývoje jsme nyní svědky; konkrétně dochází k tomu, že společnosti s nadbytkem volné hotovosti začínají skupovat jiné společnosti, a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i nadále v rámci rozsáhlejší vlny konsolidací. Vzhledem k tomu, že nelze předpokládat další růst tržeb, a také vzhledem k tomu, že ziskové marže, které se nyní nacházejí vysoko nad svým dlouhodobým průměrem, se budou vracet k normálu, se fúze a akvizice pro společnosti jeví jako jediná schůdná cesta, jak v budoucnosti zlepšit hospodářské výsledky. A toto bude podle našeho názoru hlavním hnacím motorem konsolidační vlny fúzí a akvizic.

 

ICTS24