Hlavní navigace

Investiční trh v ČR roste i díky penzijním fondům – ale těm zahraničím

17. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Před dvěma roky trh komerčních nemovitostí ožil očekáváním přílivu investičního kapitálu. Jeho pramenem se mimo jiné měly stát penzijní fondy – a hlavně pilíř důchodové reformy. V roce 2013 lze konstatovat, že miliardy korun z toho sektoru opravdu plynou, ale finance mají původ všude jinde, jen ne v ČR. Co za tím stojí?

Důvod je prostý – nezájem, respektive minimální zájem tuzemských klientů o připojištění do fondů. „S odstupem je třeba střízlivě přiznat, že přijetí penzijních fondů bylo daleko konzervativnější, než činily předpoklady,“ říká Ryan Wray z oddělení Investmentu v mezinárodní poradenské společnosti DTZ. Vzhledem k nejasné politické situaci a budoucnosti penzijního připojištění v rámci II. pilíře se nedá očekávat výrazný obrat ani do budoucna.

 

Kvalitní objekty zaručující zajímavý výnos v Česku 

I kdyby se však podařilo získat přízeň tuzemských pojištěnců, fondy by zřejmě do nákupu nemovitostí investovaly marginální částky. V tom se zdrženlivý přístup zdejších fondů liší od těch zahraničních, u nichž akvizice komerčních nemovitostí tvoří až 10 % z celého portfolia zhodnocujícího úspory klientů. A nezřídka jde o přeshraniční investice, často mimo segment kanceláří. Aktivní jsou totiž i v České republice: například kanadský Public Sector Pension Investment Board, norský penzijní fond Norwegian Government Pension Fund Global nebo německý fond ze skupiny Bayerische Versorgungskammer. Kvalitní objekty zaručující zajímavý výnos ale v Česku hledají penzijní fondy z celého světa, asijské nevyjímaje. I díky tomu se letos v ČR prodají nemovitosti za více než 1 miliardu eur.

 

Jdou cestou vyzkoušenou a bezpečnou...

Rozdíl mezi politikou penzijních fondů v České republice a v zahraničí je dán zejména jejich tradicí a zkušeností. Například v Německu, Kanadě nebo Skandinávii jsou investice do nemovitostí vnímané jako vyzkoušená, bezpečná a v zásadě konzervativní cesta k zajištění výnosů fondů. Peníze z penzijních fondů jsou investovány do nemovitostí většinou přes silné investiční společnosti, které peníze pro fondy spravují a v oboru se dlouhodobě pohybují. „Mezi silné investory lze obecně zařadit například německé a americké penzijní fondy, které investují v CEE aktivně. Zajímavé akviziční příležitosti u nás vyhledávají i fondy například z Kanady nebo Austrálie," dodává Lukáš Kalina.

Ve druhém čtvrtletí 2013 DTZ zaznamenala celoevropské spojení developera skladových prostor společnosti Segro s kanadským fondem Public Sector Pension Investment Board. V prvním čtvrtletí se uskutečnilo joint venture developerské společnosti Prologis s norským penzijním fondem Norwegian Government Pension Fund Global spravovaným NBIM (Norges Bank Investment Management). Společnost Invesco v 1. čtvrtletí 2013 koupila komplex Staré Celnice v centru Prahy, a to pro realitní fond ze skupiny Bayerische Versorgungskammer (BVK), který spravuje od roku 2000.

 

Do konce roku při zdi

Ze starších transakcí lze uvést ostravské Forum Karolina a OC Forum v Ústí nad Labem, jež v roce 2011 koupily Meyer Bergman European Retail Partners I (MBERP) & Healthcare of Ontario Pension Plan (HOOPP). V témže roce Invesco  získalo Anděl City na Praze 5 pro německý fond Nordrheinische Ärzteversorgung. 

Národní barvy na investičním trhu od začátku od letošního roku tak hájí jiné typy investorů. Ve druhém čtvrtletí to byly například nemovitostní společnosti (Anero, CIB Group), uzavřené investiční fondy (UIF Pragorent) či privátní investoři  s celkovým podílem 38 % na realizovaných transakcích. „Lze očekávat, že české uzavřené investiční fondy, realitní společnosti a privátní investoři zůstanou aktivní i po zbytek roku se zaměřením na menší transakce do 20 milionů eur. Výrazná aktivita zahraničních institucionálních investorů je očekávána ke konci roku 2013,“ dodává Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Research & Consulting DTZ.

 

ICTS24