Hlavní navigace

Jak najít job v krizi

3. 3. 2010

Sdílet

„Věnujte CV náležitou pozornost, v průměru totiž věnuje personalista prohlédnutí životopisu osm sekund,“ varuje Blanka Rychetská ze společnosti Rychetsky & Partners.

Charakterizujte prosím specifika hledání zaměstnání v krizi… 

Zaměstnavatelé mají větší výběr z příchozích životopisů a tím se mění i jejich požadavky a nároky na uchazeče. Především jsou náročnější a také výběrová řízení jsou dnes delší. 

Blanka RychetskáCo nejvíce funguje při hledání práce? 

Velké úspěšnosti při hledání zaměstnání se dociluje pomocí metody oslovení známých, přátel a bývalých kolegů. Platí pravidlo, že raději pracujeme s lidmi, které známe. Překvapivě mnoho lidí hledá hlavně na internetu a přes agentury. Úspěšnost najít si práci na internetu když jen „střílíte po vyvěšených inzerátech“ je ale pouhých 7 %. Úspěšnost hledání prostřednictvím agentur se naproti tomu pohybuje mezi 5 až 28 %. 

A jak tedy nejlépe postupovat? 

Optimální je si ještě před tím, než někam pošlete životopis, udělat „domácí úkol“ a zamyslet se co byste rádi dělali, v jakém prostředí, jaké jsou vaše znalosti nebo dovednosti, které můžete nabídnout. Také je dobré zamyslet se jak takovou práci dostat a udělat si plán, koho oslovit a kdo může pomoci. Nezapomeňte na různá profesní sdružení jako je Linkedin, profesní instituce, aj. S touto metodou je šance až o 1200 % vyšší než pouhé odpovídání na inzeráty. 

Na co nezapomenout při tvorbě CV? 

Dalším tipem pro úspěšné hledání je co nejvíce upravit životopis podle požadavků pracovní pozice. V průměru věnuje personalista prohlédnutí životopisu osm sekund a pokud napoprvé neuvidí to, co hledá, odloží ho. Nelžete, jen vyzdvihněte relevantní zkušenosti pro danou pozici. Životopis není neměnný dokument, je možné ho poupravit podle potřeby. 

A až dojde na vyjednávání o budoucích platových podmínkách a benefitech… 

…tak buďte maximálně flexibilní. Nelpěte na platu, který jste měli před krizí, časy se změnily a platy pro nově příchozí zaměstnance snížily. A nezapomínejte, že nejdůležitější je se vůbec dostavit na pohovor.

 

V rozhovoru s Blankou Rychetskou byly citovány statistiky z knihy „What color is your parachute“ od R. N. Bollese.

 

ICTS24