Hlavní navigace

Kauza Libor americkýma očima

20. 4. 2011

Sdílet

Banky byly regulačními orgány požádány, zda by mohli být jejich zaměstnanci k dispozici v průzkumu, který se týkal manipulací s úrokovými sazbami.

Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Bank of America Corp. a JPMorgan Chase & Co. byly vyzvány americkými regulačními orgány, aby jejich zaměstnanci vypovídali jako svědci v sondě o potenciálních manipulacích s úrokovými sazbami. 

Banky, tedy členové komise, která stanovuje mezibankovní úrokové sazby známé jako Libor, byly požádány, aby se dobrovolně zúčastnily rozhovorů v Londýně, které se mají uskutečnit v dubnu s UK Financial Services Authority. Svědkové budou hovořit jedině pod podmínkou anonymity a organizátoři nezveřejnili, kteří zaměstnanci bank budou vypovídat, protože řízení jsou důvěrná.
Ministerstvo spravedlnosti USA, Komise pro cenné papíry a Commodity Futures Trading Commission budou vyšetřovat, zda se banky nedomlouvají na umělém snižování sazby Libor. Osoba seznámená s případem k tomu uvedla: „Britské regulační orgány často spolupracují se svými protějšky v USA v oblasti zjišťování stavu věcí.“

 

Zatajování potíží... 

Sazby Libor jsou měřítkem pro více než 350 bilionů dolarů finančních produktů na celém světě, jsou denně určovány Britskou bankovní asociací (British Bankers’ Association). Určování sazeb se odráží na základě údajů bank, především na informacích, kolik bude stát půjčka na různá časová období a v různých měnách. Banka pro mezinárodní platby (The Bank for International Settlements) ale předložila otázku, zda byly sazby Libor přesné i během úvěrové krize, a v souvislosti Někteří analytici obviňují v této souvislosti banky ze zatajování potíží, které nastaly v půjčování peněz. 

Mluvčí z Deutsche Bank, největší německé banky založené ve Frankfurtu nad Mohanem, dále z Bank of America, založené v Severní Karolíně, a z newyorské Citigroup a JPMorgan, největšího věřitele v USA podle majetku, se odmítli ke kauze vyjádřit.

 

Předvolání

Šetřením vyšlo minulý týden najevo, že UBS AG – švýcarská největší banka obdržela obsílky od amerických a japonských regulačních orgánů. UBS uvedla, že vede vnitřní přezkoumání a spolupracuje s vyšetřováním. Podle dvou lidí, zainteresovaných do vyšetřování, regulační orgány kontaktovaly také německou WestLB AG, londýnskou Barclays Plc a Lloyds Banking Group. 

„WestLB plně a dobrovolně spolupracuje se všemi dotazy a požadavky ohledně tohoto šetření a neobržela žádné předvolání v tomto ohledu,“ řekl mluvčí WestLB Richard Bassett. Mluvčí z Barclays a Lloyds se odmítli vyjádřit.


Možné manipulace 

V roce 2008 úředníci z Banky pro mezinárodní platby, která funguje jako centrální banka pro světové měnové orgány, uvedli, že nemohou vyloučit zmanipulování sazeb Libor. Tato březnová zpráva uvádí, že proces stahování nejvyšších a nejnižších odhadů pravděpodobně minimalizoval dopad případné manipulace.

Britská bankovní asociace (BBA) minulý týden uvedla, že se zavázala k zachování integrity sazby Libor, který je podle asociace stále autoritativním měřítkem velkoobchodního peněžního trhu. BBA v únoru rovněž rozšířila panel bank, které přispívají k určování sazby Libor v dolarech, z 16 členů na 20.
Rozdíl mezi tříměsíčním Liborem v dolarech a cílovou sazbou amerického Federálního rezervního systému se podle údajů BBA zvýšil na rekordních 332 základních bodů dne 10.října 2008. V průběhu minulých let se rozptyl pohyboval průměrně okolo 22 bodů.

Mluvčí FSA Chris Hamilton, mluvčí ministerstva spravedlnosti Gina Talamona, mluvčí SEC Florence Harmon a mluvčí CFTC David Gray se odmítli k tomuto tématu vyjádřit.

 

 

Z partnerského amerického CFO Worldu přeložila stálá spolupracovnice redakce Sandra Šubertová

 

 

 

Foto: © Yong Hian Lim - Fotolia.com

 

ICTS24