Hlavní navigace

KRUK: za první čtvrtletí 2015 zisk 342 milionů korun

22. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © chris - Fotolia.com
Správě pohledávaek se daří. Skupina KRUK zveřejnila své výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí 2015. Čistý zisk vzrostl na 341,6 mil. Kč, což představuje meziroční nárůst o 27 %; tržby vzrostly na 899,1 mil. Kč (nárůst o 11 % oproti 1. čtvrtletí 2014).

Po roce, v němž jsme zaznamenali dosud nejlepší výsledky, udržujeme nastavené tempo. Jen za 1. čtvrtletí roku 2015 jsme vykázali čistý zisk přesahující 340 mil. Kč, ale ještě důležitější je skutečnost, že jsme tohoto výsledku dosáhli na pozadí velmi vysoké hodnoty inkasovaných plateb. Hodnota Cash EBITDA vzrostla o 31 % ve srovnání s 1. čtvrtletím 2014,“ řekl Piort Krupa, předseda představenstva KRUK.

 

V 1. čtvrtletí 2015 dosáhly celkové tržby výše 899,1 mil. Kč, což je druhý nejlepší výsledek v historii KRUK. Na výsledek Skupiny měly pozitivní vliv zejména vyšší inkasované platby, které ve vykazovaném období dosáhly 1,26 mld. Kč.

 

„Důsledně realizujeme svoji strategii pro období 2015–2019. Jedním z jejích cílů je zajistit vyšší inkasované platby z dosud nakoupených portfolií pohledávek. V této oblasti bychom měli dosáhnout dalšího zlepšení. Těžíme také z lepšících se konomických podmínek. Míra nezaměstnanosti klesá a reálný příjem je na vzestupu, čímž se zvyšuje schopnost dlužníků splácet úvěry. KRUK umožňuje rozložení pohledávek na přijatelné splátky a dává příležitost zbavit se dluhů,“ uvedl Piotr Krupa.

 

„Vidíme, že pokračuje silný příliv pohledávek z bank v Polsku, Rumunsku, České republice a na Slovensku. Díky našim zkušenostem a pozici na trhu jsme pro banky preferovaným partnerem, o čemž svědčí jedna z nedávných transakcí v Rumunsku. Rád bych připomenul, že Skupina KRUK koupila od Piraeus Bank Romania S.A portfolio pohledávek o nominální hodnotě 5,14 mld. Kč za 337,5 mil. Kč. Byla to historicky největší transakce na rumunském trhu nezajištěných spotřebitelských pohledávek. Kromě toho se účastníme aukcí v Německu, sbíráme zkušenosti v oblasti oceňování portfolií a hledáme příležitost k naší první investici na tomto trhu,“ uvedl Piotr Krupa.

 

Po skončení 1. čtvrtletí 2015 oznámila Skupina KRUK záměr vydat dluhopisy o celkové nominální hodnotě 810 mil. Kč. V rámci veřejné nabídky dá KRUK retailovým investorům k dispozici dluhopisy, jejichž celková nominální hodnota činí 135 mil. Kč, s dobou splatnosti pět let a s pevnou úrokovou sazbou 4,5 % ročně. Jako součást privátní emise, určené především institucionálním investorům, má KRUK v úmyslu prodloužit dobu splatnosti na šest let a vydat dluhopisy o celkové nominální hodnotě 675 mil. Kč, které budou úročeny pohyblivou sazbou.

Byl pro vás článek přínosný?