Hlavní navigace

Luděk Niedermayer: Německo je v roli zákazníka a náš zákazník, náš pán

3. 11. 2011

Sdílet

Zatímco Němci alternativní dodavatele spolehlivě najdou, my si nemůžeme vybírat, komu dodáváme. ACCA a Czech CFA Society diskutovaly o dluhové krizi a výhledech Česka.

Jedním z nejvážnějších momentů současné dluhové krize v Evropě je schopnost vlád zabránit přelití dluhové krize do krize bankovního sektoru a tím i finančního systému. Shodli se na tom účastníci konference ACCA & CFA Business Mixer, kterou v Praze společně organizovaly Asociace profesních účetních ACCA a Czech CFA Society. “V letech 2009 a 2010 jsme řešili problém, zda by vlády měly zachránit kolabující bankovní systém. Nyní máme na stole otázku, zda by toho vůbec byly schopné,” uvedl během konference Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte ve své úvodní prezentaci. Neschopnost vlád kompenzovat ekonomické turbulence především vrhá stín na veškeré předpovědi vývoje současné krize. 

Rizika České republiky podle závěrů konference spočívají v externích faktorech. Vnější poptávka je velmi nejistá a Česká republika na ní silně zavisí. Zejména naše závislost na Německu je velmi asymetrická. „Jako subdodavatel německé ekonomiky jsme v nelehké pozici. Zatímco Němci alternativní dodavatele spolehlivě najdou, my si nemůžeme vybírat, komu dodáváme. Německo je v roli zákazníka a náš zákazník, náš pán,“ připomenul Niedermayer s odkazem na riziko oslabení principu společného trhu, které by mohly v extrémním případě pokračující problémy v Evropě přinést.

 

Jen ne domino... 

Problémy společné měny euro byly způsobeny výhradně finanční nedisciplínou v kombinaci s pomalým ekonomickým růstem. Samotný projekt eura však není nesmyslný. Různá řešení problému dluhu Řecka, včetně podstaného odpisu dluhu drženého soukromými investory, není pro Evropu a společnou měnu hrozbou. Řecká ekonomika představuje velmi malý podíl evropského HDP. Větší nebezpečí je v dominovém efektu pro ostatní státy a bankovní systém. To byly jedny z dalších názorů, které zazněly během prezentace Luďka Niedermayera. 

„ACCA dlouhodobě sleduje stav ekonomického zotavení. Náš poslední průzkum potvrdil vysokou míru opatrnosti na straně finančních ředitelů. Bylo zajímavé na naší akci s Czech CFA Society sledovat, že makroekonomové uvažují stejně a poukazují na ztížené podmínky předpovídání ekonomického vývoje,“ řekla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

 

 

ICTS24

Zdroj: ACCA, Czech CFA Society