Hlavní navigace

Nad cestovním ruchem zataženo

Sdílet

Luxusní čtyřhvězdičkové hotely nabízejí nyní zcela běžně přenocování od 26 eur ( 670 Kč) za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně. Jednolůžkový pokoj ve 4* hotelu je k mání od 20 eur (520 Kč) za noc včetně snídaně. A to mají hoteloví hosté navíc zdarma v ceně třeba i bazén.

Cestovní ruch je průřezovým odvětvím, které zahrnuje nejrůznější služby a profese a je napojeno na mnoho dalších hospodářských činností. Má dopad na dopravu, stavebnictví, kulturu, maloobchod a na četná odvětví, která vytváří produkty související s rekreací nebo poskytují služby týkající se volného času a obchodního cestovního ruchu. Je to odvětví sektoru služeb, které v ekonomikách vyspělých států představuje již nadpoloviční až dvoutřetinový podíl.

Podle odhadů Světové organizace cestovního ruchu (World Tourist Organisation, UNWTO) bude letos tvořit meziroční přírůstek cestovního ruchu ve světovém měřítku 2,5 až 2,8 %. V roce 1999 se ve světě cestovní ruch podílel na tvorbě HDP téměř 13 %, ve státech EU pak 14 %. Tvořil více než 8 % hodnoty vývozu zboží a téměř 35 % inkasa obchodních služeb. Růst příjmů dosáhl meziročně 7,5 %. V současné době vytváří cestovní ruch celosvětově 11 % pracovních míst (ve vyspělých ekonomikách pak až 15 %).

Z hlediska vývoje však lze pozorovat klesající význam devizových příjmů z cestovního ruchu na základních makroekonomických veličinách. Jde především o podíl na HDP, který kontinuálně klesá. Mezi evropské státy s vyšším podílem cestovního ruchu na HDP patří tradiční turisticky atraktivní země Rakousko, Švýcarsko, dále pak státy při Středozemním moři Španělsko, Chorvatsko, Řecko. Nejvyšší závislost národních ekonomik na cestovním ruchu vykazují malé ostrovní státy Malta a Kypr.

Česko ztrácí dech 

Ekonomická krize zasáhla nejvýrazněji právě sektor Ubytování a stravování. »Zaměstnavatelé v tomto rezortu budou nuceni spíše propouštět než přijímat nové pracovní síly. Vždyť zaměstnání v tomto sektoru kleslo z 22 procentních bodů na – 37 bodů. Takto výrazné propady jsme v dvouleté historii Manpower Indexu trhu práce ještě v žádném sektoru nezaznamenali, « říká generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. »Hotely mají letos větší problémy než vloni. Ceny za ubytování jsou v letošním roce ještě nižší než v loňském krizovém roce a klesly tak na nejnižší úroveň v novodobé české historii,« dodává Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle posledních údajů je v České republice 7705 ubytovacích zařízení, z toho je například 2459 pensionů, 3* hotelů je 1039,  4* hotelů je 360 a 5* hotelů je 41.

Například luxusní 4* hotely, které využívají turisté nejvíce, nabízejí nyní zcela běžně přenocování od 26 eur ( 670 Kč) za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně. Jednolůžkový pokoj ve 4* hotelu je k mání od 20 eur (520 Kč) za noc včetně snídaně. A to mají hoteloví hosté navíc zdarma v ceně třeba i bazén.

Loňskou zimu přitom stálo stejné ubytování ve 4* hotelu v Praze nejméně 30 eur (800 Kč). Dochází tak k paradoxní situaci, kdy by bylo pro mnohé Pražany teoreticky výhodnější bydlet celý měsíc ve 4* hotelu, což vyjde v jednolůžkovém pokoji na necelých 16 000 Kč měsíčně, a přitom je v ceně zahrnuta také každý den snídaně, úklid, čisté povlečení, televize a bazén. Podobně levné ceny mají nyní i nejluxusnější 5* hotely, kde je nyní možno přespat od 55 EUR ( 1430 Kč) za dvoulůžkový pokoj se snídaní.

»Vytíženost hotelových pokojů totiž vloni dosáhla podle posledních průzkumů velmi špatných 47,3 %, přičemž za hranici rentability je naší Asociaci považována vytíženost 40 %, pro letošní rok se předpokládá ještě pesimističtější číslo,« říká Okamura.

Mnoho českých ubytovacích zařízení má tak existenční problémy a propustilo mnoho zaměstnanců nebo jsou na prodej. Krize však samozřejmě těžce postihuje i další oblasti cestovního ruchu jako autobusové firmy, které prodávají autobusy, incomingové cestovní agentury, restaurace, obchody se suvenýry, které buď jsou nuceny omezit počet zaměstnanců nebo krachují. 

Kde hledat příčiny? 

Počet zahraničních turistů do České republiky poklesl podle posledního průzkumu vloni o závratných 11 %, což znamená, že k nám vloni přijelo pouze přibližně 6 milionů turistů. Česká republika se tak dostala ohledně poklesů pod průměr celé Evropy, jelikož podle údajů  Světové turistické organizace (UNWTO) je pokles počtu zahraničních turistů v Evropě letos pouze 8 %. Sousední Rakousko a Německo mají meziroční poklesy dokonce pouze v rozmezí 4 - 6 %. Opět se tak ukazuje nepřipravenost České republiky ohledně cestovního ruchu a zcela chybějící koncepce, kdy naše země zaznamenává mnohem větší úbytky turistů než je evropský průměr. Ještě horší je však situace z pohledu tržeb, jelikož turistů jezdí nejenom mnohem méně, ale ti co přijedou ještě navíc kvůli krizi mnohem méně kvůli utrácí.

»Důvodem poklesu totiž není jen současná ekonomická krize, a tím nechuť lidí utrácet za cestování, ale navíc také trvalé neřešení notoricky známých problémů (taxi, kapsáři, směnárny, bezpečnost apod.), o kterých se píše ve všech průvodcích o České republice, a chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech (gastronomické speciality, vhodná ubytovací zařízení apod.), což je brzdou v případě tzv. druhých návštěv především západoevropských turistů. Trvalé neřešení těchto problémů a zcela chybějící funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu na státní a regionální úrovni způsobila naší nepřipravenost. Krize nás tak  v cestovním ruchu postihuje mnohem více než okolní země, «vysvětluje Tomio Okamura a dodává : »Cestovní ruch v České republice tak zaznamenává největší meziroční poklesy počtu turistů od roku 1989«. 

Pohled z druhé strany

ICTS24

»Odliv turistů z České republiky vidím především v ekonomické celosvětové krizi, kdy lidé opravdu nemají finanční prostředky na dvě nebo dokonce tři dovolené během roku. Tím chci říci, že nadále cestují na klasickou pobytovou dovolenou letní nebo zimní, ale na tzv. městskou turistiku jim již nezbývá. Ekonomická krize se v cestovním ruchu projevuje, alespoň z mého pohledu - incomingové cestovní agentury již od letních prázdnin minulého roku a nadále pokračuje,« říká Ing. Radka Urbanová, majitelka cestovní agentury Prague Accomodation Agency. Podle jejích slov ubývá především počet movitějších turistů ze západní Evropy, z Francie, Španělska, Velké Británie a Nizozemí. Jejich pobyty jsou kratší, dříve se ubytovávali v Praze zhruba na týden a podnikali výlety do Karlových Varů a dalších západočeských lázeňských měst, do Českého Krumlova a Kutné Hory. »Na letošní rok mám nasmlouvané zájezdy většinou na prodloužené víkendy, tzn. 2 až 4 noci a převážná část klientely si žádá levnější ubytování ve 3* hotelech nebo penzionech. Jakousi „záchranou“ jsou klienti, kteří si návštěvu naší republiky spojují s kulturními akcemi, ať už jde o Pražské jaro, festival v Českém Krumlově nebo Smetanovu Litomyšl,« dodává Urbanová. Důvody poklesu počtu turistů vidí podobně jako Tomio Okamura v mnohdy předražených službách, nepoctivosti taxikářů, nekvalitních průvodcovských službách, atd. »Domnívám se také, že naše hlavní město je předimenzováno drahými 4 a 5* hotely, jejichž obložnost, zvláště v tzv. mrtvých měsících, jakými jsou leden, únor nebo listopad, klesá v mnoha případech pod 50 procent. Přitom v současné době přijíždějí především mladí lidé, kteří hledají levnější ubytování, « říká Radka Urbanová. Jako příklad uvádí, že pro letošní rok má nasmlouváno nejvíce zájezdů z Itálie a klienti jsou ochotni zaplatit cca 50 eur za dvoulůžkový pokoj na noc.

  

Autor článku