Hlavní navigace

Peníze zůstávají levné

Sdílet

Bankovní rada ČNB minulý čtvrtek rozhodla, že cena peněz na finančním trhu zůstává nízká. Předpovídá pro letošní rok růst DPH o 1,4 %, korunu na úrovni 25,50 za euro a inflaci kolem dvou procent.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozhodla ponechat dvoutýdenní repo sazbu na 1 %, což finanční trh v podstatě očekával. Ke zvýšení základní sazby by mohlo dojít až ve druhém pololetí.

Překvapivé bylo oznámení guvernéra Zdeňka Tůmy, že loňský rok pro českou ekonomiku skončil poklesem o 3,9 procenta, což je lepší výsledek, než s jakým ČNB počítala ještě v listopadu. Její prognóza předpokládala pokles o 4,4 procenta.

ČNB nezměnila odhad růstu HDP a trvá na + 1,4 % pro rok 2010. Původně se mělo za to, že svůj odhad zvýší. Letošní oživení by mělo mít podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy tvar asymetrického písmene „W“. „Meziroční růst HDP překmitne v prvním čtvrtletí do kladných hodnot a dosáhne zhruba dvou procent. Poté však bude opět zvolňovat. K trvalejšímu oživení domácí ekonomiky dojde až v příštím roce v souvislosti s výrazným oživením v zahraničí,“ komentoval prognózu guvernér. Spotřeba domácností zůstane nadále utlumená a nebude představovat inflační riziko. Nezaměstnanost příliš nepoklesne. Investice sice zastaví propad. Oživení potáhne vyšší export, ale ten, jak připouštějí bankéři, závisí především na ekonomickém vývoji v zahraničí.

Větší růst HDP očekává ČNB až v roce 2011, a sice +2,1 %, a tady ČNB ve své předpovědi ubrala 0,1 % oproti listopadové prognóze.

Očekávání ČNB jsou celkem blízká jak předpovědím Ministerstva financí ČR, které zvýšilo svou předpověď pro příští rok na 1,3 %, tak i výroku komisařů Mezinárodní měnového fondu. Ti jsou nejoptimističtější a na závěr své lednové mise pro Českou republiku připustili možnost, že rok 2010 přinese české ekonomice růst o 1,5 %, ovšem pokud se podaří zkrotit deficit státního rozpočtu.

Dodejme ještě, že ČNB očekává letos průměrný kurz koruny k euru 25,50 a v příštím roce pak 25,20, tedy po oba roky má být koruna silnější, než s jakými úrovněmi počítala listopadová prognóza. Pro exportéry tedy nic příjemného.

Naopak z pohledu domácností je silnější koruna vítána, protože by mohla zmírnit růst cen, vyvolaný především zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty, kterou obchodníci náležitě zaokrouhlují. ČNB očekává, že v druhém pololetí 2010 dosáhne inflace 2 % a na této úrovni se udrží až do začátku příštího roku.

 

 

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?