Hlavní navigace

Novela zákona o daních z příjmů a daňového řádu míří do Senátu

14. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Maksym Yemelyanov - Fotolia.com
Novela zákona o daních z příjmů obsahující novelu daňového řádu a další související novely míří nyní do Senátu. Při projednávání ve Sněmovně byly schváleny některé pozměňovací návrhy. Změny novely přinášejí s účinností od 1. ledna 2015.

Z pozměňovacích návrhů, které byly ve třetím čtení schváleny, upozorňujeme na:

  • Omezení daňových výhod u produktů soukromého životního pojištění, které umožňují specifické výplaty ve formě tzv. částečného odkupného. Pokud dojde k výplatě v době kratší než 60 měsíců od uzavření pojistné smlouvy nebo před rokem, v němž pojištěný dosáhne 60 let svého věku, nárok na osvobození příspěvků zaměstnavatele uhrazených za posledních deset let zanikne a zaměstnanec bude povinen zdanit tyto příjmy prostřednictvím daňového přiznání. Pojištěný bude povinen zvýšit základ daně o částku jím zaplaceného pojistného, o kterou si v posledních deseti letech snížil základ daně prostřednictvím tzv. nezdanitelné částky. Pojišťovnám byl poskytnut čas do konce března 2015 na úpravu smluv s klienty. Pokud tak učiní do tohoto data, bude na smlouvy nahlíženo jako na splňující nové podmínky od 1. ledna 2015.
  • Bude zaveden úrok z daňového odpočtu. Tento úrok bude správce daně povinen platit daňovému subjektu v případě, že po podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání správce daně zahájí postup k odstranění pochybností a délka řízení přesáhne pět měsíců. Sazba úroku bude ve výši repo sazby zvýšené o jeden procentní bod.
  • Pojistnému na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění nebude jednoznačně podléhat pouze to odstupné, na které má zaměstnanec nárok ze zákona.
  • V souladu s odpovědí Soudního dvora Evropské unie na předběžnou otázku ohledně agenturního zaměstnávání byla upravena oblast ekonomického zaměstnávání. V případě, že v pozici ekonomického zaměstnavatele bude zahraniční agentura práce mající na území České republiky organizační složku, nebude se na ní ustanovení o ekonomickém zaměstnavateli vztahovat.

 

ICTS24

Zdroj: KPMG