Hlavní navigace

Novela zákona o pobytu cizinců zavádí zaměstnanecké karty

23. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Maksym Yemelyanov - Fotolia.com
Novela zákona byla podepsána 6. května 2014 prezidentem ČR.

Cílem novely je administrativní zjednodušení stávajícího procesu v oblasti pobytových víz a pracovních povolení pro občany zemí mimo EU včetně implementace evropské směrnice o jednotném povolení. 

Novinkou v rámci zákona jsou tzv. zaměstnanecké karty, jejichž duální forma zahrnuje jak povolení k zaměstnání, tak k pobytu, a je určena pro cizince zaměstnané v České republice, tj. cizince mající pracovní smlouvu přímo s českou společností. Neduální forma představuje pouze povolení k pobytu a je určena především pro vyslané zaměstnance, kteří si před jeho vydáním budou muset nejdříve zajistit standardní povolení k zaměstnání. Zaměstnanecké karty se budou obecně vydávat na dobu, na kterou je uzavřena pracovní smlouva nebo dohoda o pracovní činnosti, nejdéle však na dva roky. Platnost karty lze opakovaně prodloužit. 

Zaměstnanecké karty nahrazují vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem zaměstnání, které se již nebude vydávat. V rámci novely zákona se zároveň ruší „zelené karty“, které rovněž nahradí výše uvedené zaměstnanecké karty. „Modré karty“, určené pro vysoce kvalifikované pracovníky, zůstávají nadále v platnosti. Další novinkou je, že cizinec, který bude vyslán svým zahraničním zaměstnavatelem do české společnosti za účelem zvyšování své kvalifikace na dobu maximálně 6 měsíců, nebude potřebovat pracovní povolení. 

Žádosti a probíhající řízení o povolení k pobytu podané před účinností novely budou podléhat stávajícím předpisům. 

 

 

ICTS24

Zdroj: KPMG