Hlavní navigace

Od srpna se zvyšuje minimální mzda

6. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © artush - Fotolia.com
Od 1. srpna 2013 byla nařízením vlády zvýšena minimální mzda o 500 Kč. Její nová výše tak činí 8 500 Kč a základní hodinová sazba se tím zvýšila ze 48,10 Kč na 50,60 Kč.

Výše uvedenou změnu jsou povinni reflektovat nejen zaměstnavatelé, ale i někteří samoplátci zdravotního pojištění. Úprava se netýká invalidních důchodců, jejichž minimální mzda zůstává na původní výši 8 000 Kč. 

Zvýšení minimální mzdy bude mít pro zaměstnavatele dopad v oblasti odvodů na pojistné na zdravotní pojištění, které vycházejí z minimálního vyměřovacího základu. Opatření se dotkne například zaměstnanců, jejichž mzda nedosáhla v daném měsíci výše minimální mzdy či kteří čerpali neplacené volno, dále členů statutárních orgánů, kteří mají nárok na odměnu, ale v daném měsíci jim nebyla vyplacena. 

Minimální výše zdravotního pojištění obdobně vzroste i v případě samoplátců, jako jsou studenti starší 26 let a osoby bez zdanitelných příjmů, tj. nezaměstnaných či matek v domácnosti (týká se rovněž nevýdělečně činných manželek zahraničních pracovníků účastných v českém pojistném systému), za které není plátcem pojistného stát. Tyto osoby si tak budou muset od srpna zvýšit platbu pojistného o 68 Kč, tj. z 1 080 Kč na 1 148 Kč měsíčně. Nová výše pojistného za srpen je u těchto osob splatná 9. září 2013.

 

 

ICTS24

 

Zdroj: KPMG