Hlavní navigace

Pracovat celý život pro jednu společnost láká celých 70 % studentů

28. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © Julien Eichinger - Fotolia.com
Společnost KPMG International provedla již potřetí průzkum mezi studenty z předních světových univerzit celkem z 23 zemí světa. Ukázalo se, že studenti jsou znepokojeni možným negativním vlivem mezinárodně politické situace na svou kariéru. Kvůli dobré práci je však stále drtivá většina z nich ochotná se přestěhovat téměř kamkoli. Naopak v případě dobrých podmínek není studentům proti mysli pracovat celý život pro jednu společnost.

Průzkum se uskutečnil v rámci mezinárodní ekonomické soutěže KPMG International Case Competition mezi zúčastněnými studenty zejména ekonomických oborů. 

 

Jen 5 % budoucích absolventů plánuje založit po dokončení studia vlastní byznys. Naopak naprostá většina míří na trh práce. Studenti mají v odvětví svého budoucího působiště většinou jasno. Vedou finanční a poradenská odvětví (37 % respektive 27 %). Oproti předchozím ročníkům výzkumu poklesl zájem o práci v oblasti technologií, ačkoli je 66 % studentů považuje v následujících dvaceti letech výhledově za neúspěšnější sektor. 

 

„To, že většina studentů považuje za lukrativní svázat celý svůj profesní život s jednou společností, nás překvapilo. Dosavadní trend byl spíše v získávání zkušeností v různých firmách a společnostech, což se projevilo i v předchozím ročníku průzkumu,“ komentuje výsledky Hana Velíšková, ředitelka HR oddělení KPMG Česká republika. „Tato nová skutečnost je v podstatě výzvou pro všechna HR oddělení velkých společností. Ukazuje se, že pokud nabídnete talentovaným juniorům dostatek příležitostí, zůstanou a realizují, řečeno nadneseně, i několik kariér v rámci jedné společnosti,“ dodává.

  

Právě příležitosti, profesní výzvy a příjemné pracovní prostředí hrají v rozhodování budoucích absolventů prim. Většina studentů (80 %) odhaduje, že svou kariéru budou realizovat ve třech a více zemích světa. „Ochotu studentů vystěhovat se za zajímavou pracovní příležitostí neovlivnila ani složitá geopolitická situace, ač u nich vzbudila obavy. Také je pro ně důležité pracovat pro společnost, která pozitivně přispívá světu. Je tedy znát, že studenti si navzdory dění ve světě udrželi jisté globální myšlení, což je veskrze dobrá zpráva,“ popisuje situaci Hana Velíšková. 

Pracovat celý život pro jednu společnost láká celých 70 % studentů

Společnost KPMG International provedla již potřetí průzkum mezi studenty z předních světových univerzit celkem z 23 zemí světa. Ukázalo se, že studenti jsou znepokojeni možným negativním vlivem mezinárodně politické situace na svou kariéru. Kvůli dobré práci je však stále drtivá většina z nich ochotná se přestěhovat téměř kamkoli. Naopak v případě dobrých podmínek není studentům proti mysli pracovat celý život pro jednu společnost. Průzkum se uskutečnil v rámci mezinárodní ekonomické soutěže KPMG International Case Competition mezi zúčastněnými studenty zejména ekonomických oborů.

Jen 5 % budoucích absolventů plánuje založit po dokončení studia vlastní byznys. Naopak naprostá většina míří na trh práce. Studenti mají v odvětví svého budoucího působiště většinou jasno. Vedou finanční a poradenská odvětví (37 % respektive 27 %). Oproti předchozím ročníkům výzkumu poklesl zájem o práci v oblasti technologií, ačkoli je 66 % studentů považuje v následujících dvaceti letech výhledově za neúspěšnější sektor.

To, že většina studentů považuje za lukrativní svázat celý svůj profesní život s jednou společností, nás překvapilo. Dosavadní trend byl spíše v získávání zkušeností v různých firmách a společnostech, což se projevilo i v předchozím ročníku průzkumu,“ komentuje výsledky Hana Velíšková, ředitelka HR oddělení KPMG Česká republika. „Tato nová skutečnost je v podstatě výzvou pro všechna HR oddělení velkých společností. Ukazuje se, že pokud nabídnete talentovaným juniorům dostatek příležitostí, zůstanou a realizují, řečeno nadneseně, i několik kariér v rámci jedné společnosti,“ dodává.

Právě příležitosti, profesní výzvy a příjemné pracovní prostředí hrají v rozhodování budoucích absolventů prim. Většina studentů (80 %) odhaduje, že svou kariéru budou realizovat ve třech a více zemích světa. „Ochotu studentů vystěhovat se za zajímavou pracovní příležitostí neovlivnila ani složitá geopolitická situace, ač u nich vzbudila obavy. Také je pro ně důležité pracovat pro společnost, která pozitivně přispívá světu. Je tedy znát, že studenti si navzdory dění ve světě udrželi jisté globální myšlení, což je veskrze dobrá zpráva,“ popisuje situaci Hana Velíšková.





Byl pro vás článek přínosný?