Hlavní navigace

Průměrná nabídka platu IT odborníka je 41 060 Kč

31. 5. 2011

Sdílet

Průměrná odměna nabízená firmami IT specialistům činí v současnosti podle služby JobsMoney 41 060 Kč. Uchazeči o práci však požadují nižší plat: v průměru jen 27 300 Kč.

Výše uvedená čísla vyplývají z aktuálních statistik společnosti LMC, operátora na elektronickém trhu práce.

„Tři z deseti nejžádanějších oborů na českém trhu práce se řadí do IT segmentu. Jde o oblasti vývoj aplikací a systémů, konzultace, analýzy a projektové řízení a do třetice o správu systémů a HW. Souhrnná poptávka po pracovnících z IT segmentu tvoří 15 % námi sledované celkové poptávky po práci,“ uvádí Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC..

Vývoji poptávky firem po specialistech z jednotlivých oborů odpovídá i přehled konkrétních nejžádanějších profesí. Na prvním místě jsou programátoři vyvíjející systémy a aplikace, následovaní IT konzultanty. Mezi vývojáři firmy poptávají zejména specialisty v Javě nebo ty, kteří ovládají více programovacích jazyků a jsou tedy pro firmy univerzálně využitelní na různých typech projektů. Jde o cennou konkurenční výhodu v situaci, kdy se v IT postupně prosazuje trend najímání kontraktorů na jednotlivé projekty, jako je tomu běžně v západních zemích. 

 

Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr

Průměrná vyšší nabízená mzda než požadovaná kopíruje dlouhodobý trend na trhu práce. Uchazeči si obecně říkají o méně peněz, než jim jsou firmy ochotny nabídnout. Mezi jednotlivými skupinami zaměstnání jsou však v platech IT odborníků poměrně velké rozdíly. Například průměrná mzda projektantů a analytiků je podstatně vyšší než třeba u IT odborníků, jenž se podílejí především na obsluze informačních technologií a systémů (operátoři a obsluha výpočetní techniky). 

IT služby jsou koncentrovány zejména ve větších městech a příměstských aglomeracích, dominuje Praha a okolí, následovaná Brnem. V některých regionech mimo oblasti, kde se soustředí pobočky velkých zahraničních společností, registrují portály Jobs.cz a Prace.cz daleko nižší poptávku po odbornících s IT specializací. Charakteristický je například karlovarský region, v němž převládá nabídka výrobních pozic a služeb v oblasti lázeňství a cestovního ruchu. Typických IT pozic je zde zaměstnavateli poptáváno pouze několik jednotek. 

 

Pět nejvíce poptávaných pozic v ICT

Pět nejčastěji nabízených pozic v ICT

Operátor

Programátor

Project Manager

IT konzultant

Pracovník help desku

IT analytik

Technik HW

SW architekt

Account Manager

Project Manager

 

Zdroj: LMC, Jobs.cz, Prace.cz

 

Foto: © V. Yakobchuk - Fotolia.com

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku