Hlavní navigace

Průzkum: Firmy věří v růst tržeb, nejvíce penziony a restaurace

10. 1. 2022

Sdílet

 Autor: ČSOB
Firmy a podnikatelé v České republice vyhlížejí rok 2022 s mírným optimismem. Více než třetina z nich očekává meziročně lepší tržby a přibližně polovina zopakování loňského výsledku. Zhoršení obratu předpokládá jen každý zhruba sedmý dotazovaný, jak vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

U zisku předvídá pro letošek zlepšení 29 procent, naopak zhoršení 22 procent oslovených. Necelá polovina pak doufá v udržení profitability na úrovni minulého roku. Situace se liší podle odvětví. „Vyšší mírou optimismu se vyznačují zejména firmy a podnikatelé z oblasti ubytování, stravování a pohostinství, z nichž předpokládá v tomto roce meziroční nárůst tržeb 64 procent a zlepšení ziskovosti 48 procent, na druhou stranu jen 12 procent predikuje v obou parametrech zhoršení,“ komentuje predikce firem na letošní rok výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Pesimističtější vyhlídky mají ovšem zemědělské, lesnické a rybářské podniky, kde se očekává meziroční pokles zisku o 42 procent, zatímco růst predikuje pouze 16 procent dotazovaných. Ve stavebnictví zase 30 procent představitelů čeká slabší tržby a zvýšení jen 19 procent.

Firmám komplikuje situaci vedle pandemie především nečekaně strmý růst nákladů a nedostatek pracovníků. Rizik pro podnikatelský sektor ovšem může být více. „Loni se podnikatelský sektor musel vypořádávat někdy s až bezprecedentním růstem nákladových položek, nedostatkem kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil a mezerami dodavatelsko-odběratelských vztahů. Tyto faktory zčásti přetrvávají i letos, navíc se k nim přidává růst tuzemských úrokových sazeb či inflační impulsy spojené s přechodem k uhlíkové neutralitě,“ komentuje průzkum Pavel Prokop.

Průzkum agentury Datank se uskutečnil v říjnu a listopadu 2021 a zahrnoval přes 400 malých a středních podniků a živnostníků a 12 hloubkových rozhovorů s majiteli a manažery firem.

Byl pro vás článek přínosný?