Hlavní navigace

Ručení za odvod DPH opět odloženo

14. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Generální finanční ředitelství (GFŘ) znovu odložilo praktickou aplikaci ručení za odvod DPH vzniklého z titulu úhrady za zdanitelné plnění na bankovní účet dodavatele nezveřejněný v registru plátců (ručení dle § 109 odst. 2 písm. c) zákona o DPH).

Na základě informace, kterou zveřejnilo GFŘ na svých webových stránkách, by správci daně neměli vyzývat příjemce zdanitelného plnění k úhradě DPH nezaplacené dodavatelem, pokud toto ručení vznikne z úhrady na nezveřejněný účet dodavatele, a to až do 31. prosince 2013. 

Je nutno upozornit, že ostatní ustanovení o ručení (například ustanovení týkající se nespolehlivých plátců či platby na zahraniční účet) nejsou touto informací dotčena a jsou již v současné době aplikována. Důvodem tohoto postupu bylo zejména odmítnutí balíčku novel daňových zákonů Senátem, které ručení z uvedeného důvodu nově upravovaly. Úprava ručení při platbě na nezveřejněný účet až při platbách nad 700 000 Kč (dvojnásobek částky stanovené zákonem o omezení plateb v hotovosti) je obsažena také v návrhu zákonného opatření, které bylo vládou předloženo Senátu. V případě jeho schválení lze účinnost tohoto ustanovení očekávat od 1. prosince 2013 či 1. ledna 2014 v návaznosti na vyhlášení zákonného opatření. 

ICTS24

 

Zdroj: KPMG