Hlavní navigace

Spotřebitelská inflace: zpomalil růst cen jídla i pohonných hmot

12. 7. 2011

Sdílet

Komentář k datům Českého statistického úřadu, zveřejněným 12. července.

Smrtonosná bakterie E. coli, letní sezona a také „bramboračka“ v cenách nových a starých brambor – to vše v červnu srazilo ceny sezónních potravin, především ovoce, zeleniny a brambor, o šest procent níž než před rokem. Proti květnu o téměř desetinu. Bylo by však odvážné tvrdit, že právě tohle stálo za překvapivým červnovým meziměsíčním poklesem tempa spotřebitelské inflace v České republice – na to je váha sezónního zboží ve spotřebitelském koši příliš malá. Jeho položky totiž zaznamenaly proti květnu cenové poklesy či stagnaci téměř kompletně – více stálo jen bydlení a služby s ním spojené, zdraví, rekreace a cenově nepatrně výš byla i položka tzv. ostatního zboží a služeb.

Červnový vývoj cen vedl i ke zpomalení meziroční spotřebitelské inflace na 1,8 % z 2 % zaznamenaných v květnu. Kdybychom zprůměrovali meziroční přírůstky spotřebitelských cen za uplynulých šest měsíců, je to červnové tempo právě letošní průměrné. Ovlivnilo ho pokračující zpomalování růstu cen pohonných hmot, ceny dovolených, které byly níž než před rokem, i částečné zbrzdění cen jídla. 

 

Raketový růst cen potravin mírně polevil 

Jestliže v květnu stouply ceny potravin a nealko nápojů proti stejnému období 2010 o 6,7 % – rychleji rostly jen od listopadu 2007 do září 2008 – pak červnový meziroční růst o 4,8 % znamenal sice opět nejrobustnější cenové zvýšení ze všech položek spotřeby českých domácností, ne však tak rychlé jako v květnu. Přesto jde o druhý nejvyšší růst cen jídla a nealko nápojů v letošním roce, přesahující letošní průměr. Nad ním byly v červnu také ceny za bydlení a energie a služby s ním spojené, ceny za vzdělávání a také u zbytku spotřebního koše v položce ostatního zboží a služeb. 

 

Deflační položky spotřeby – jako obvykle 

Na opačném pólu poklesů stojí již tradiční deflace v cenách oděvů a obuvi, ale i telekomunikací. Naposledy platili lidé za obuv a oblečení meziročně více v listopadu 2007, od té doby zde ceny permanentně meziročně klesají. Podobně je tomu u cen za telekomunikace a poštovní služby, kdy mobilní operátoři slevují už čtvrtý rok – jen samotné ceny mobilních telefonů klesly v červnu meziročně o 11 %.  

Opatrné výdaje českých domácností nedynamizuje ani cenová politika obchodníků s vybavením domácností. Ceny spotřebičů všech možných druhů spotřebičů včetně televizí a věcí sloužících k údržbě domácností poměrně výrazně klesají, ale tržby to zatím nedynamizuje, alespoň co se týká specializovaných prodejen. 

 

Oživení spotřeby? Na to je nižší inflace zatím krátká 

Domácnostem v Praze rostly v červnu ceny za útraty v obchodech a používané služby pomaleji (+1 %) než v průměru za celou ČR (+1,8 %). „Růst cen plynu však zatím v červnových datech nezahrnuje jeho zvýšení v pražských domácnostech, k němuž došlo až začátkem července,“ upozorňuje Josef Vlášek, vrchní ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ.

Uvidíme, zda zmírněný růst cen nějak zasáhne spotřební chování českých domácností decimovaných nedostatečnou nabídkou na trhu práce, jen opatrným růstem mezd a neveselou perspektivou spjatou s reformami. Konjunkturní průzkumy říkají „ne“: v červnu se lidé cítili stejně jako za krizového jara 2009 či reforem z počátku roku 2004. Že by po dovolených přišel optimismus?

 

ICTS24

Více na: http://czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cisc071211.doc