Hlavní navigace

Zvyšování důchodového věku bude pokračovat

12. 7. 2011

Sdílet

Poslanecká sněmovna i přes pozměňovací návrh Senátu opětovně schválila v červnu novelu zákona o důchodovém pojištění, tzv. malou důchodovou reformu.

Kromě změn ve výpočtu důchodu, které mají v reakci na loňské rozhodnutí Ústavního soudu zajistit spravedlivější poměr mezi odvody a penzí, obsahuje novela i významné úpravy doby odchodu do důchodu.

Postupné sjednocování důchodového věku pro muže a ženy bude probíhat rychleji. K úplnému sjednocení důchodového věku tak dojde u všech pojištěnců narozených v roce 1975. U žen ročníku 1975 a mladších proto na výpočet důchodového věku nebude mít vliv počet vychovaných dětí, jak je tomu v současné době.

Schválený text navíc obsahuje ustanovení, podle kterého se bude důchodový věk zvyšovat i po dosažení věku 67 let, horní hranici pro toto postupné zvyšování však zákon nespecifikuje. Pozměňovací návrhy Senátu, které požadovaly vypuštění tohoto problematického ustanovení ohledně neomezeného zvyšování důchodového věku nad uvedenou hranici, Sněmovna nepřijala. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky. 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?