Hlavní navigace

Světová ekonomika se vzpamatovává z následků pandemické kocoviny

17. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tvrdí to alespoň globální průzkum asociace ACCA, který v 1. čtvrtletí 2021 zaznamenal největší nárůst důvěry v ekonomiku za posledních dvanáct let. Nárůst se týká více aspektů: zakázek, zaměstnanosti nebo třeba investic.

Poslední ekonomický průzkum mezinárodní asociace ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) ukazuje nárůst důvěry v globální ekonomiku – ať již jde o růst zakázek, zaměstnanosti a investic. Do konce tohoto roku by se mohla globální ekonomika vrátit na stejnou úroveň jako před Covidem. Rostou však obavy z inflace a nejistota v ekonomice stále trvá.

Průzkum Global Economic Conditions Survey: Q1 2021, kterého se zúčastnila tisícovka účetních a finančních profesionálů z celého světa, zaznamenal v 1. čtvrtletí 2021 největší skok v důvěře v ekonomiku za celých 12 let, kdy probíhá. Jde přitom o největší pravidelný ekonomický průzkum mezi profesionály z oblasti financí z celého světě, a to jak z hlediska počtu respondentů a rozsahu ekonomických proměnných, které sleduje. Počet optimističtějších profesionálů z oblasti financí narostl v porovnání s těmi méně optimistickými o 26 bodů.

Velmi silné fiskální stimuly v USA posílily globální ekonomické vyhlídky pro letošní rok. Globální index objednávek, který je méně volatilní než míra důvěry v ekonomiku, se v průzkumu za 1.Q také zvýšil a je v souladu s očekávaným dalším oživením globální ekonomiky, který předpokládá ACCA ve druhé polovině letošního roku.

„Stav barometru globální ekonomiky měřený ACCA dává za první čtvrtletí letošního roku mnohem optimističtější obraz než předchozí měření. Důvěra profesionálů z oblasti financí – například pracovníků finančních oddělení, finančních ředitelů atd. – vzrostla nejvíce v historii průzkumu. Schválení a zavedení několika účinných vakcín dramaticky zlepšilo vyhlídky na ukončení ekonomické krize zaviněné pandemií Covid,“ říká Viera Kučerová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko. A doplňuje: „Růst důvěry v oživení ekonomiky zaznamenáváme i u finančních profesionálu v České republice. I když nebude patrně tak rychlé a bude záviset na vývoji německé ekonomiky a růstu automobilového průmyslu. Pandemická krize však přinesla pro některé sektory pozitivní impuls – jde například o IT či inovativní technologie využívající nanovlákna. České ekonomice může pomoci i odložená poptávka domácností, která je vidět na velkém objemu úspor.“

Obavy z krachu obchodních partnerů

Dva indexy „strachu“ – měřeno obavami, že zákazníci a dodavatelé mohou ukončit podnikání – v průzkumu Q1. poskytly protichůdné zprávy. Obavy z toho, že by zákazníci ukončili podnikání, významně poklesly. Avšak obavy, že by tak učinili dodavatelé, se mírně zvýšily. Oba indexy jsou stále na relativně vysokých úrovních, což podtrhuje vysokou míru nejistoty, která v globální ekonomice stále převládá.

Pokud jde o regionální rozdělení, důvěra v ekonomiku nejvíce poskočila v USA, kde kombinované účinky vakcín a fiskální stimuly pozitivně změnily v posledních měsících výhledy na další období. Jižní Asie a Asijsko-pacifická oblast také zaznamenaly mnohem větší důvěru, což odráží lepší vyhlídky domácí a globální poptávky. Západní Evropa, Afrika a Střední východ vykazovaly mírnější zvýšení důvěry, ale sentiment ve všech hlavních regionech se zlepšil.

Pokud jde o vývoj objednávek – které představují skutečné ekonomické aktivity – došlo v prvním čtvrtletí k největšímu růstu v USA. Na Středním východě bylo rovněž patrné oživení objednávek mezi firmami, k čemuž přispěl růst cen ropy. Nárůst objednávek hlášených v západní Evropě byl však malý, což odráží pokračující vysokou míru infekce Covid a související omezení. Afrika byla jediným významným regionem, který zaznamenal pokles objednávek, i když velmi malý.

Tři faktory, které ovlivní ekonomiku

Analýza globálního ekonomického výhledu ACCA vytváří docela optimistický obraz pro zbytek roku 2021. Vývoj ekonomiky budou v příštích měsících výrazně ovlivňovat tři faktory:

  • Nejvýznamnější je míra očkování, která se v jednotlivých zemích značně liší. Zjednodušeně řečeno, očkování může nahradit „uzamčení“ společnosti a ekonomiky jako prostředek kontroly Covid-19, což umožní návrat ekonomických podmínek k normálu.
  • Politika je také velmi důležitá, a hlavně fiskální stimul v USA bude mít v letošním roce pozitivní vedlejší účinky na mnoho dalších ekonomik. 
  • Zejména ve vyspělých ekonomikách se také hromadí úspory z období, kdy byly výdaje omezeny. To může být zdrojem zvýšené poptávky.

Podle těchto kritérií mají USA a Velká Británie lepší vyhlídky na růst než eurozóna a například i Česká republika. Zatímco Čína bude v každém případě pravděpodobně i nadále zaznamenávat silný růst. Mnoho rozvíjejících se trhů bude těžit ze zvýšené celosvětové poptávky, ale proočkování populace zde pravděpodobně zůstane po zbytek roku 2021 nízké.

Návrat na předkrizovou úroveň již letos

„Rizika spojená s mutací viru a rychlostí a účinností očkování zůstávají vysoká. ACCA má tři scénáře vývoje globální ekonomiky. Všechny tři však přináší mnohem lepší výhled na kondici světové ekonomiky a všechny ukazují vyšší růst globálních ekonomických aktivit, než tomu bylo ve 4. čtvrtletí 2020. Podle hlavního modelu prognózy ACCA se ekonomika na před pandemickou úroveň vrátí na začátku roku 2022. Existuje však velká šance, že tohoto bodu bude dosaženo již v druhé polovině letošního roku,“ říká Viera Kučerová.

Obavy z růstu inflace

Silné ekonomické oživení s pokračujícím globálním uvolňováním měnové a fiskální politiky vyvolalo obavy z rizik růstu inflace. Míra celkové inflace vzroste nadcházejících měsících z dosavadních velmi nízkých úrovní, protože se vyšší ceny komodit a přepravy promítnou do spotřebitelských cen. Tato nákladová inflace však bude dočasná, pokud nebude odpovídat trvalé poptávkové inflaci způsobené rychlým ekonomickým růstem.

„Očekávána silná míra růstu HDP v USA v tomto roce zvýšila dosavadní inflační očekávání. Jinde však opožděný účinek hlubokých recesí z roku 2020 přibrzdí inflaci. Přesto je z pohledu tří až pěti let vyšší riziko, že inflace bude mít rostoucí trend o několik procentních bodů, než tomu bylo před pandemií. Dvě třetiny respondentů výzkumu uvedly, že očekávají její růst do pěti let,“ uzavírá Viera Kučerová.

Byl pro vás článek přínosný?