Hlavní navigace

Úrok z odpočtu DPH zadržovaného správcem daně

8. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © OutStyle - Fotolia.com
Nejvyšší správní soud nedávno vydal průlomové rozhodnutí osvědčující nárok daňového subjektu na kompenzaci v případě, že správce daně neadekvátně dlouho zadržoval odpočet DPH (7 Aps 3/2013-34).

Soud rozhodl, že daňovému subjektu náleží úrok z nárokovaného odpočtu DPH v případě, že správce daně po příliš dlouhou dobu zadržuje nadměrný odpočet v důsledku zahájení postupu k odstranění pochybností (POP), dříve vytýkacího řízení. S ohledem na zásadu proporcionality daňové správy, ochranu základních práv jednotlivce a možnost výrazně negativního vlivu na jeho cash flow by tak dle soudu měl daňovému subjektu náležet úrok z prodlení ve výši 14 % plus repo sazba stanovená Českou národní bankou, pokud správce daně zadržuje nadměrný odpočet déle než tři měsíce, přestože tento nárok platné právní předpisy výslovně nepředpokládají.

 

Tato „mezera“ v současné úpravě správy daní bude odstraněna zavedením explicitní úpravy úroku z daňového odpočtu ve výši repo sazby stanovené ČNB + 1 % (viz první článek v tomto vydání).

Zdroj: KPMG

ČTĚTE TAKÉ:

ICTS24

→ Tři novely zákona o DPH s účinností od 1. ledna 2015
V průběhu roku 2014 předložilo ministerstvo financí tři návrhy novel zákona o dani z přidané hodnoty, které by měly nabýt účinnosti od 1. ledna příštího roku.

→ V registru nespolehlivých plátců DPH uvízlo pohříchu třináct velkých ryb
Registr nespolehlivých plátců DPH, který vznikl jako opatření proti daňovým únikům, a po roce a půl fungování postupně začíná plnit svou funkci.