Hlavní navigace

Vyplatí se vlastní automobil při nízkém ročním kilometrickém nájezdu?

7. 1. 2022

Sdílet

Carsharing Autor: Anytime Carsharing
Carsharing
Spousta lidí i firem řeší problém s nákupem automobilu pro vlastní nebo pro firemní potřeby. Především běžní lidé nebo třeba OSVČ, kteří najedou ročně kolem pěti tisíc kilometrů, neuvažují jinak, než že si pořídí vlastní automobil. To však ale není v současné době jediné řešení, protože provoz auta nejsou jen pohonné hmoty, ale i údržba vozu a další položky.

Uvažovali jste ale někdy o tom, že v případě tak nízkého ročního nájezdu existují i jiná, dnes už logičtější, řešení? Tak třeba pronájem vozu.

Více informací vedoucích k rozhodnutí, zda si koupit svůj vůz nebo si jej pronajímat pouze v případě potřeby, nám poskytl k tomuto tématu Milan Beutl ze společnosti Anytime: „Náklady na vlastní automobil jsou značné. Jedná se nejen o cenu za pořízení vozu, ale i jeho následnou údržbu, servis, výměnu pneumatik, povinné ručení či havarijní pojištění. Pokud bydlíte v Praze či jiném velkém městě, tak navíc je dnes už nutné připočítat i náklady za parkování.“

bitcoin_skoleni

Milan Beutl, Anytime
Autor: Anytime

Milan Beutl, Anytime

Milan Beutl dále konstatuje, že vlastní vůz se vyplatí koupit při ročním nájezdu přes 20 tisíc kilometrů. V případě ročního nájezdu do 10 tisíc kilometrů se podle ředitele českého zastoupení společnosti Anytime vlastnit automobil rozhodně nevyplatí.

„V tom případě jsou mnohem vhodnější variantou auta sdílená, tak zvaný carsharing. Všechny výše zmíněné náklady platí provozovatel, vám stačí si auto pronajmout například na víkend nebo jenom na dvě hodiny při cestě na větší nákup, menší výlet či pouze na dvacet, třicet minut na cestu z práce, do práce, na schůzku, za kulturou či návštěvou. Existují dokonce i služby, kde platíte i minutový pronájem podle reálného využití vozu. Využití sdílených aut je také častým řešením pro rodiny i malé podnikatele, kteří takto mohou řešit operativně potřebu druhého vozu,“ uzavírá Beutl.