Hlavní navigace

Vývoj půjček v Česku – od nedostupných půjček až po online platby

30. 1. 2019

Sdílet

 Autor: uspory.cz
Půjčování doprovází lidstvo od vzniku prvních peněz. Zatímco v minulosti ale půjčky nepodléhaly žádným pravidlům, dnes zákony důsledně dbají na dodržování práv a ochranu spotřebitelů. Trh s půjčkami a jeho pravidla se nejvíce změnil za posledních 15 let.

Pokud se vám dnes zdají běžné spotřebitelské půjčky drahé, pak buďte rádi, že jste si nemuseli brát půjčku v 90. letech. Tehdy nebyly půjčky zdaleka dostupné všem, jak se dnes s oblibou říká. Vysoké úroky a nesrozumitelné smluvní podmínky byly tehdy samozřejmostí.

 

Dnes můžeme konečně říci, že se pomalu a jistě přibližujeme západním trhům, které kladou na první místo spotřebitele, a ne poskytovatele půjček. Zákony se naštěstí tvoří pro lidi, ceny půjček se snižují a poskytovatelé půjček dbají zásad bezpečného půjčování.


Finanční gramotnost Čechů je stále lepší


Ještě před pár lety bylo normální vzít si půjčku bez porovnávání. Spotřebitel si prostě vzal první půjčku, která se mu naskytla, aniž by přemýšlel nad její výhodností. Smluvní podmínky, které často čítaly několik hustě popsaných stránek, si tehdy přečetl jen málokdo. Češi se naštěstí poučili, jejich znalosti z oblasti osobních financí jsou stále lepší. Jistě, stále existuje určité procento lidí, kteří se nepoučí nikdy. Naštěstí jich ale existuje stále méně.

 

Zásluhu na proměně trhu s půjčkami tak mají právě spotřebitelé. Naučili se porovnávat půjčky mezi sebou a poskytovatelé byli přinucení změnit své chování. Pokud chtějí získat klienty, musí jim nabídnout lepší podmínky než konkurence. Stále oblíbenější jsou tzv. online srovnávače půjček jako Úspory.cz nebo Půjčky.cz, které jsou schopné porovnat desítky různých půjček během pár vteřin.

 

 

Také už se nenechají tak snadno napálit. Ubylo neseriózních poskytovatelů půjček a zásluhu na tom má i nový zákon o spotřebitelském úvěru. Konečně vláda stanovila přísná pravidla a od roku 2017 už smí poskytovat půjčky pouze ten, který splní přísné podmínky a získá licenci udělovanou Českou národní bankou.


Od nákupu na splátky přes kreditní karty až nákupy online
Před 15 lety zažíval ohromný boom nákup zboží na splátky. Přímo v prodejnách byly finanční koutky, kde finanční poradci čekali na zájemce a nákup na splátky s nimi vyřídili přímo na místě. Stačilo předložit občanský průkaz, podepsat smlouvu o úvěru a odvést si vybrané zboží domů. Spousta lidí se tehdy nechala strhnout a nakupovali jak o život. Nákupy na splátky fungují stále, jen už probíhají online.

 

V té samé době se objevily “zázračné” kreditní karty. V 90. letech byly nabízeny pouze vybraným zákazníkům s prověřenou platební historií. Dnes už si kreditní kartu může pořídit téměř kdokoliv. Dnes si většina lidí uvědomuje nejen výhody, ale i rizika kreditních karet a využívají je s rozumem. V opačném případě se kreditní karta může velmi prodražit.

bitcoin_skoleni

 

Velké změny přinesl internet, který usnadnil a urychlil spoustu věcí v lidském životě. Půjčky si tak dnes vyřizujeme online z pohodlí svého domova a online také nakupujeme. Moderní e-shopy nabízí možnost placení online i nákupy na splátky. Stále oblíbenější je způsob, kdy si zákazník objedná zboží a zaplatí jej teprve poté, co jej vyzkouší. Vzít si půjčku je sice snazší, ale to neznamená, že ji dostane každý. Zásady bezpečného půjčování hrají stále větší roli.