Hlavní navigace

Vývoz i dovoz prudce padají, recese nekončí

7. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil údaje o vývoji březnového zahraničního obchodu. Ten skončil s přebytkem 32,3 mld. Kč. Dnešní výsledek je tak pro trh mírným zklamáním.

Vladimír Pikora Celkovou situaci lze hodnotit negativně. Máme sice přebytek, ale ten nám meziročně klesá. A hlavně – vývoz i dovoz prudce padají. To ukazuje jediné. Domácí i zahraniční poptávka je slabá. Vývoz poklesl o 7,1 % a dovoz o 6,5 %. Takto nevypadá konec recese. Recese pokračuje a v příštím kvartále neskončí.
Kde je problém? Z pohledu odvětví je problém u automobilek – domácích i zahraničních. Zde vidíme propad jak u exportu, tak u importu. Vývoz klesá o 7,7 mld. Kč a dovoz o 2,2 mld. Kč. Jediné, co lze komentovat pozitivně, je klesající dovoz ropy v hodnotovém i naturálním vyjádření. Zde by přitom vzhledem k poslednímu poklesu cen ropy na světových trzích mělo být u dubnové statistiky ještě lépe.

 

Březen do krize vlezem? 
Březen nebyl žádným vybočením z řady. Celý první kvartál se nese v duchu poklesu dovozu i vývozu. Čistému exportu to však svědčí. Dovoz totiž klesá rychleji, a proto máme celkový přebytek o 1,4 mld. Kč vyšší než ve stejném období před rokem, když se kumulovaný přebytek vyšplhal na 96,0 mld. Kč. Z pohledu odvětví se i zde projevila pozitivně ropa a plyn.
Pokud bychom se podívali na zahraniční obchod metodikou platební bilance, která nás z národohospodářského pohledu zajímá více (a asi proto ji statistika tolik nepitvá), bude přebytek činit jen 17,8 mld. Kč. Zde vidíme vyšší přebytek než před rokem, což je nakonec v nánosu všech špatných zpráv zpráva dobrá.

Automobilky nás ještě přidusí

Svět se oprávněně bojí, že hrozí další zpomalení světové ekonomiky. Ceny mnoha surovin už klesají. Nicméně neklesají dostatečně. V ekonomice je moc peněz, což živí spekulace, které nenechají ceny komodit padnout. Evropský dluh nebyl stále vyřešen. Domino padajících států žádajících o zahraniční pomoc pokračuje. Optimismus není vidět ani doma, ani v Evropě. Dovozy i vývozy budou proto klesat dále. Automobilky nás ještě přidusí. I při poklesu dovozů a vývozů bude ale stále růst přebytek zahraničního obchodu. Pro rok 2013 čekáme přebytek přesahující 400 mld. Kč.
To jsou na první pohled skvělá čísla, které signalizují, že bude ekonomika rychle růst. Ale poroste? Neporoste. Důvodem je, že statistika neodkrývá podstatu věci. Tu odkrývá jiná statistika. Obchodní bilance v národním pojetí, která se odráží v HDP, bude mít sice přebytek, ale ten nebude tak ohromný, aby mohla ekonomika růst.

Hlad je prostě jen po malých bytech

Stavební výroba v březnu poklesla v meziročním porovnání o 20,6 %. Propad odvětví tak pokračoval. Navíc další statistiky nesignalizují zvrat. Naopak pokles stavebnictví bude letos pokračovat. Počet vydaných stavebních povolení se dále snížil o 7,5 %.
Podle statistik trpělo v březnu především pozemní stavitelství. To k celkovému propadu stavební výroby přispělo skoro 16 procentními body. Ano, mohli bychom tvrdit, že za to může špatné počasí, protože proti minulému březnu byla průměrná teplota o šest stupňů celsia nižší, nicméně i bez toho by stavebnictví klesalo. Lidé šetří na všem, a tak odkládají stavby i rekonstrukce. Doba je moc nejistá a na trhu je bytů už nyní hodně.
Problémy odvětví zrcadlí statistika za celý první kvartál. V prvním čtvrtletí klesala výroba o 10,9 % a počet stavebních povolení poklesl o 3,3 %. Nedostatek peněz je vidět na každém kroku. Odráží ho třeba klesající podlahová plocha nových bytů. Ta je letos o 16,3 % nižší než před rokem. Hlad je prostě jen po malých bytech. I tak se jich ale staví málo. Počet zahájených bytů poklesl o 20,6 %. Brutální propad je vidět u bytů v bytových domech (to, čemu já říkám moderní paneláky). Zde bylo zahájeno o 47 % méně bytů. Po těchto bytech není hlad. Zájem je jen o zajímavé byty – buď kvůli ceně nebo místu nebo projektu. Tuctových bytů je nadbytek. I proto ceny bytů klesají a podle mě ještě klesat budou.

Data jsou šílená

Dnešní statistiky říkají nehezké věci. Recese pokračuje a v nejbližší době nás nečeká obrat k lepšímu. Data jsou šílená, a proto koruna krátce po jejich zveřejnění oslabila skoro o deset haléřů.
Průmyslová produkce v 1. čtvrtletí 2013 meziročně klesla o 5,4 %, vývozy poklesly o 4,4 % a stavební výroba se propadla o 11 %. Předstihové indikátory, jako jsou nové zakázky či stavební povolení, přitom nejsou vůbec optimistické. Asi nikdo nečekal dobrá čísla. Že ale budou čísla až tak špatná, čekal asi málokdo. Proces postupného přehodnocování očekávaného růstu české ekonomiky bude pokračovat. Vládní instituce budou stále pesimističtější a pesimističtější a budou se více blížit naší prognóze z loňského podzimu. To je pro vládu před volbami špatná zpráva. Stále více se bude proto mluvit o vzdušných zámcích. Někdy se těm zámkům bude říkat startování ekonomiky, jindy podpůrné balíčky. Voliči musí být něco naservírováno. ČNB bude stále víc nervózní z deflace a stále víc bude hrozit intervencemi. Nicméně u slov to skončí. Intervence jí dělají neplechu, protože v dlouhodobém pohledu generují bance kurzové ztráty.
Koruna nakonec dlouhodobě oslabí nikoli kvůli strachu z ČNB, ale kvůli strachu, že bude třeba zachraňovat další ekonomiku eurozóny. V horizontu měsíce stále čekáme testování hladiny 26,00 CZK/EUR.

ICTS24

 

Autor je hlavní ekonom ve společnosti Next Finance s.r.o.