Hlavní navigace

Absolventi, kteří si nenašli práci, by měli rychle změnit taktiku

12. 10. 2015

Sdílet

Uchazeči, kteří před prázdninami skončili vysokou školu a doteď si marně hledají práci, by měli změnit své postupy. Patrně někde dělají chybu.

„Dělají někde chybu a pokud svůj přístup nezmění, může se stát, že zůstanou bez práce delší dobu. Pokud si práci nenajdou do konce roku, mohou skončit jako dlouhodobě nezaměstnaní,“ varuje Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

 

Absolvent, který má problém si najít zaměstnání, by si měl položit následující otázky:

 

1. Jak jsem se připravoval na pohovory?
Nejhorší odpovědí na tuto otázku je: „nijak“. Spolehnout se na improvizaci totiž nestačí. Před pracovním pohovorem je zapotřebí nastudovat si alespoň základní informace o dané firmě či instituci, seznámit se s jejich cíly a hodnotami. Lze při tom vycházet z informací na internetu, většina společností je má na svém webu v sekci „O nás“.
Je také dobré počítat s tím, že personalista při pohovoru klade i klasické otázky typu: „Proč bychom měli přijmout právě vás?“ „V čem budete pro naši společnost přínosem?“ a podobně. „Právě v odpovědích může uchazeč odprezentovat své silné stránky a skutečný zájem o danou pozici. Nad těmito otázkami se vyplatí zamyslet před každým pohovorem, univerzální fráze totiž zkušený personalista prokoukne,“ uvádí Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

 

2. Kolik životopisů a kam jsem je během prázdnin poslal?
Mnozí absolventi postupují metodou „pokus – omyl“ a doufají, že když budou reagovat na desítky či stovky inzerovaných pozic, „něco z toho musí vyjít“. A tak se hlásí i na pozice, na které nemají kvalifikaci. „Ucházejí se například o manažerská místa, přitom nikdy nevedli žádné lidi. Mají zájem o seniorské pozice, které vyžadují několikaletou praxi, přeceňují svoje schopnosti,“ vyjmenovává nejčastější přešlapy Tomáš Surka.
Výsledem je, že na většinu pohovorů absolventy ani nepozvou a na ty ostatní se nestihnout připravit. Tomáš Surka proto doporučuje reagovat pouze na pozice, které odpovídají získané kvalifikaci a zkušenostem. „Lepší je poslat tři životopisy týdně než sto. Na druhé straně, poslat jeden za měsíc je málo, protože ani přílišná vybíravost se vyplácí,“ dodává.

 

3. Mám dobře napsaný životopis?
Vážnou překážkou k nalezení první práce může být i špatně napsaný životopis. „Ten by měl být stručný, ale na druhé straně má obsahovat i všechny důležité údaje o kvalifikaci: ukončené vzdělání, jazykové znalosti, získanou praxi během studia, certifikáty či různá oprávnění, informaci o IT schopnostech,“ uvádí Tomáš Surka. Je dobré si životopis porovnat se vzorovými životopisy, které se dají nalézt na internetu, například na pracovních portálech. Anebo nahlédnout do CV spolužáka, který si už práci našel.

 

4. Nejsem příliš vybíravý?
Absolventi jsou často vybíraví, což jejich pozici na trhu práce zhoršuje. Chtějí například pracovat blízko bydliště, odmítají dělat na směny, mají vysoké platové očekávání. Pokud uchazeč hledá práci několik měsíců, měl by se zamyslet nad tím, zda by neměl ze svých požadavků slevit a zajímat se třeba o práci na částečný úvazek nebo o absolventskou praxi.
Problémem mohou být i peníze. Absolventi si často říkají o nástupní plat vyšší než 25 tisíc korun, což je více než průměrná mzda v průmyslu. „Takový plat ale většina z nich na začátku dostat nemůže. Tedy s výjimkou absolventů v IT oborech. Ti naopak problémy s hledáním práce nemají, zájem firem o ně je obrovský,“ vysvětluje Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

 

5. Neměl bych se porozhlédnout po práci mimo svůj obor?
Každý absolvent by měl v první řadě zkusit hledat zaměstnání ve svém oboru. Pokud však neuspěje, měl by to zkusit jinde. V Česku je totiž mnoho oborů, které produkují spoustu absolventů, a tak si ne každý dokáže najít uplatnění v oblasti, kterou vystudoval. Problémy s uplatněním mívají obory jako sociální práce, enviromentální management, kulturologie, pedagogika či filozofie. „Doporučil bych uvažovat například o práci v shared services centrech velkých společností či v administrativě,“ říká Tomáš Surka.

 

Chyby, které čeští absolventi dělají, jsou běžné i v sousedních zemích, třeba na Slovensku. „I u nás se absolventi hlásí na pozice, na které nemají kvalifikaci, chybí jim sebereflexe, jsou špatně připravení nebo mají nevhodně napsaný životopis,“ říká Michaela Andelová z personálně-poradenské společnosti McROY Slovakia.

CS24

 

Další info: Uchazeči o zaměstnání by také neměli zapomenout na profil na síti LinkedIn, popř. dbát na vlastní reputaci na sociálních sítích

Byl pro vás článek přínosný?