Hlavní navigace

Ani egyptská krize nepovede už ke skokovým růstům ceny ropy

Sdílet

 Autor: © Sergii Figurnyi - Fotolia.com
Maximální hranicí, kam by se krátkodobě cena ropy mohla vyšplhat, je 115 dolarů za barel; doba se totiž podstatně změnila s objevem technologie těžby a zpracování amerického břidlicového plynu. Občanská válka v Egyptě však velmi poškodila společnost Pegas, producenta netkaných textilií.

Jen třikrát během posledních pěti let byla ropa typu Brent na světových trzích dražší než dnes. Bylo to na konci dubna 2011, v únoru 2012 a před měsícem. Tehdy, před měsícem, však cena ropy byla prakticky stejně vysoko jako dneska, kdy dosahuje 107,42 dolarů za barel. Důvod asi každého trkne: Egypt coby významný producent ropy. Pravda, cena ropy a jejích derivátů neroste nijak skokově. Ovšem když k tomu přidáme i známky sice slabého, ale přeci jen již měřitelného zotavování globální ekonomiky (anebo chcete-li, alespoň zastavení jejího poklesu), vyjde nám, že ceny ropy a dalších energetických komodit by ještě mohly vzrůst. Domnívám se ale, že maximální hranicí, kam by se krátkodobě cena ropy mohla vyšplhat, je 115 dolarů za barel; doba se totiž už změnila. Změnila se podstatně s objevem technologie těžby a zpracování amerického břidlicového plynu. Tento objev silně limituje růst cen ropy do budoucna. I kdyby v hlavních zemích produkujících ropu nedej bože zuřila válka, cena by se již neměla šplhat k 140 dolarům za barel, kde byla krátce před vypuknutím krize v polovině roku 2008. Dokonce i stávající růst cen odhaduji spíš na otázku dní, maximálně něco málo týdnů; brzy by měla začít opět klesat.

Smutek netkaných textilií

Ovšem abychom si problémy Egypta nezúžili jen na drahou ropu, nutno dodat, že – pro mnohé trochu překvapivě – zasahují třeba i pražskou burzu. Například jinak velmi stabilní společnost Pegas, producent netkaných textilií obchodovaný právě na pražské burze, musela z preventivních důvodů zavřít svou zbrusu novou výrobní linku v Egyptě, do které akcionáři Pegasu vkládali velmi mnoho nadějí a jejíž otevření v minulých měsících hnalo ceny akcí vzhůru. Akcie Pegasu po této zprávě ihned prohloubily své ztráty až na 3,2 %. I tyto akcie se patrně během několika dní otřepou, nicméně na tomto příkladu je zjevné, že egyptská krize má dalekosáhlé důsledky.

Až se spekulace změní v jistotu...

A aby toho nebylo málo, jak se dalo čekat, jakmile se finanční trhy probraly k životu, bylo to k jejich škodě. Takže globální akciové trhy zažívají nejhorší týden za poslední dva měsíce. A to mají ještě z pekla štěstí. Jejich propad je zatím dán jen spekulacemi, že americká centrální banka Fed by příští měsíc mohla ukončit své hrnutí inflačních peněz do americké ekonomiky. Jen spekulacemi – už se těším, jak akciové trhy zareagují, až se spekulace změní v jistotu. Otázka tedy zní, jak na tom neprodělat a jak na tom vydělat.

Nic není jak bejvávalo

Za normálních okolností (kteréžto ovšem skončily s koncem normálního ekonomického vývoje v roce 2008) by pád akcií pomáhal cenám dluhopisů a docházelo by k poklesu výnosů dluhopisů. Za (nyní již neexistujících) „normálních“ okolností by tedy bylo velmi rozumné v tento okamžik investovat do dluhopisů a čekat na prudký růst jejich cen. Ovšem od doby, kdy „normální“ ekonomické zákonitosti byly zničeny tím, že do nich začaly strkat nos centrální banky, dochází k souběžnému poklesu cen akcií i dluhopisů. Ovšem pozor.
Zaprvé je tu možnost spekulovat skrze takzvané krátké pozice na pokles cen dluhopisů; faktem ale je, že to je spíš pro ostřílené investory disponující většími obnosy peněz. Je tu ale ještě druhá možnost. Jedna zákonitost totiž zůstala, a to opačný vztah amerického dolaru a akciových indexů. Ten neplatí krátkodobě, ale dlouhodobě ano. Dolar by měl s poklesem akciových indexů dlouhodobě sílit. (Dnes naopak slábne na 1,337 USD/EUR.) Při spekulaci na cenově stabilní americká aktiva, tedy například na krátkodobé americké dluhopisy, by měl tento kurzový pohyb přebít i ztrátu z (malého) poklesu cen těchto dluhopisů.


Česká koruna dnes sílí na 25,76 CZK/EUR. Oznámení termínu předčasných voleb nehraje roli. V další dny čekáme návrat k 26korunové hranici.

 

 

CS24

Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.

 

Byl pro vás článek přínosný?