Hlavní navigace

Audit: poučení z krizového vývoje

19. 1. 2011

Sdílet

Nezávislý audit zůstává hlavním faktorem při vytváření důvěry na trzích a také nadále sehrává klíčovou roli při minimalizaci ceny kapitálu pro firmy. Uvedla to Asociace profesních účetních ACCA v reakci na zelenou knihu „Politika Auditu: Ponaučení z krize“ od Evropské komise.

Evropská komise (EK) zahájila v říjnu diskusi o budoucí podobě auditu. Publikovala zelenou knihu a vyzvala zainteresované k předložení reakcí v prosinci 2010. Komise tím chce debatovat o tom, zda audity poskytují všem aktérům správné informace, zda existují problémy týkající se nezávislosti auditorských společností a zda by mohl být prospěšný dohled nad auditory na evropské úrovni.

ACCA ve své reakci zdůraznila tři momenty probíhající diskuse o auditu. Podle jejího názoru bychom neměli obecně přijmout předpoklad, že audit v celé šíři selhal. Dále je nutno podotknout, že audit firmám i nadále přináší přidanou hodnotu ve formě snazší dostupnosti kapitálu. A konečně je nutno využít této příležitosti k dalšímu posílení role auditu na finančních trzích.

 

Zákaz poskytování neauditorských služeb ze strany auditorů?

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, uvedla: „Hodnota auditu pro firmy, kontrolní orgány a investory spočívá v důvěryhodnosti, kterou audit i nadále dodává finančním výkazům. Tím samozřejmě nechceme říct, že by auditorská profese měla zůstat rezistentní vůči změnám. Naše průzkumy signalizují opak. Zainteresovaní požadují posílení role auditu směrem k jeho využitelnosti pro interní kontroly, řízení rizik a celkové hodnocení obchodního modelu firmy.“

ACCA ve své reakci na zelenou knihu EK odmítla myšlenku zákazu poskytování neauditorských služeb ze strany auditorů. V minulosti se totiž objevily obavy o auditorskou nezávislost. Stejné subjekty, které společnostem připravují audity, jim totiž často poskytují lukrativní poradenské služby. Od roku 2002 se nicméně poměr příjmů těchto firem z neauditorských služeb pro veřejně obchodované společnosti snížil ze 192 procent v poměru k auditorským službám na 71 procent v roce 2008 (údaje poskytl časopis Financial Director). Trh, nová etická pravidla pro auditory a regulace tedy od roku 2002 vykonaly své.

 

Dokázat se vyjádřit k otázkám řízení rizik... 

Podoba auditu podle ACCA směřuje k uspokojení zájmů širšího okruhu lidí než jen investorů a také prohloubení jeho obsahu směrem k efektivnějším odhadům dalšího vývoje firmy. Ekonomický život aktiv, výsledek dlouhodobých smluvních vztahů, to vše jsou již dnes součásti finančních výkazů namířené na budoucí vývoj. Smyslem auditu by mělo být spojit tyto a ostatní informace a dokázat se vyjádřit k otázkám řízení rizik a obchodnímu modelu firmy.

 

 

Zdroj: ACCA

Byl pro vás článek přínosný?