Hlavní navigace

Ceny letos český zahraniční obchod nepodporují

20. 5. 2010

Sdílet

Aktuální komentář k datům Českého statistického úřadu, zveřejněným 17. května.

 

Vývoj směnného kurzu koruny a světový trh s ropou mají klíčový vliv na ceny docilované českými vývozci a dovozci při mezinárodně směně zboží. V údajích za březen se ukazuje další pokles směnných relací, tj. v úhrnu zhoršení cenové úspěšnosti českých subjektů na cizích trzích. Ceny dovozu i vývozu meziročně klesaly (více ceny vývozců). Útěchou snad může být, že ve srovnání s únorem poněkud méně.

 

Drahomíra Dubská Vývozci a euro… 

Proč vlastně vývozci už tolik nekřičí, když koruna po slabém roce 2009 opět sílí? Mají asi jiné starosti – s insolvencemi, které přicházejí po stresu během recese údajně častěji než v samotné recesi. Možná i s pokračující nákladovou redukcí a úvahami, zda již začít nabírat pracovníky. Nebo s financováním při přetrvávající obezřetnosti bank. A kdovíkjak to nakonec dopadne s eurem, soudí někteří… 

Faktem je, že slabá koruna cenám vývozců po převážnou část krizového roku 2009 pomohla – až do července totiž exportní ceny v meziročním vyjádření rostly, ale pokud by vliv kurzu nepůsobil, klesaly by podle experimentálního propočtu Českého statistického úřadu ceny exportérů od února až na srpnový propad o více než 6 %. Od srpna však strhla stále nízká zahraniční poptávka do záporného teritoria i vykázané exportní ceny (tedy ceny se zahrnutím kurzového vlivu) a ceny očištěné o vliv kurzu postupně umazávaly pokles. To se jim však zatím ani letos nepodařilo – meziročně jsou stále níž, i když pokles je každý měsíc mělčí. 

Sílící koruna však letos dělá své a propad vykázaných cen vývozu je tak hlubší než pokles exportních cen očištěných o kurzový vliv. A opět vidíme dopad krize. Přece totéž a v daleko větší míře probíhalo na devizovém trhu po celý rok 2008, kdy koruna zhodnocovala extrémně (proti dolaru se dokonce v letních měsících ocitla na paritě!). Ve druhém čtvrtletí 2008 posílila koruna k dolaru meziročně o téměř čtvrtinu, proti euru ve třetím čtvrtletí skoro o 15 %. I když se v bleděmodrém zhruba totéž – ale v opačném gardu, tedy s oslabením –opakovalo v první polovině roku 2009, zůstává skutečností, že v roce 2008 s extrémně tvrdými kurzovými podmínkami dokázali čeští exportéři zvyšovat své ceny každý měsíc oproti stejnému období roku 2007 o 2 až 4 procenta. Rozumí se ceny očištěné o kurzový vliv. Konjunktura je prostě konjunktura.  

 

… plus dovozci a ropa… 

Podobně působí na český zahraniční obchod vývoj světových cen ropy a zemního plynu. Pochopitelně přes dovoz, protože v jeho cenové struktuře je oproti cenám vývozu vyšší podíl surovin. Pokud prochází ropný trh takovými turbulencemi jako v posledních dvou letech, nemůže vývoj dovozních cen v ČR zůstat bez odezvy. Oscilace ropy Brent mezi 142 dolary za barel z počátku července 2008 a 39 dolary v únoru 2009 ovlivnila přes dovozní skupinu minerálních paliv cenově celý český import a zahraničně obchodní směnné relace – ty byly v roce 2008 bez zahrnutí pohybu cen ve skupině minerálních paliv podstatně lepší než při jeho zohlednění, v roce 2009 naopak méně příznivé, i když stále v kladném teritoriu. Podobně letos – kdyby se vliv pohybu cen minerálních paliv do směnných relací nepromítl, byly by méně nepříznivé než jsou.

 

… rovná se fatální závislost 

Závislost českých dovozců a vývozců na pohybu kurzu koruny a ropném trhu se zdá být osudová – v nominálních podmínkách, samozřejmě. Přepočty dovozů a vývozů do stálých cen, vliv zahraničního obchodu v reálných podmínkách na reálný HDP a jeho analytická interpretace je zas kapitola sama pro sebe. Ale o tom někdy jindy.

 

Autorka je analytička Českého statistického úřadu

 

Text informace o indexech cen vývozu a dovozu za březen 2010 vydané 17. dubna lze nalézt na stránkách Českého statistického úřadu.

ICTS24