Hlavní navigace

Cesty k funkci finančního ředitele

15. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Yang MingQi - Fotolia.com
Na 750 CFO z celého světa bylo vyzpovídáno v rámci průzkumu ACCA a IMA s názvem Future Pathways to Financial Leadership. Jak se tedy mají finanční profesionálové podle provedeného šetření postavit tváří v tvář výrazným změnám ve firmách?

Musíte znát finanční základy

Finanční ředitelé budou i nadále potřebovat pořádně rozumět finančnímu světu. 95 procent CFO si myslí, že pro ně bude v budoucnosti důležité mít zkušenosti v základních finančních oblastech. Není realistické očekávat, že finanční ředitelé budou s to obsáhnout každý aspekt financí. Je ale důležité, aby uměli klást správné otázky v rámci organizace.

 

Strategie a podnikatelské zkušenosti

V prostředí, kde se komerční aspekty věci rychle mění, budou podnikatelské zkušenosti vysoce ceněné. Dnes nemá většina finančních ředitelů (61 %) zkušenosti mimo finanční tým. Pro budoucí CFO je podle ACCA a IMA nejdůležitější mít zkušenosti se strategií a její realizací.

 

Kariérní plán: vhled a analytika

S nárůstem dat budou firmy tlačit na to, aby finanční oddělení datům rozuměla. Z průzkumu plyne, že současní CFO hodnotí vhled do financí a finanční analýzu jako druhou nejdůležitější oblast, v níž by měli mít zkušenost.

 

Zkušenosti s řízením rizik

Řízení rizik zabere více času, změní se a v některých případech bude jeho nastavení mnohem obtížnější. Zkušenost s řízením rizik je nutnou položkou na životopisu všech budoucích CFO.

 

Zaměření na zákazníka

Finanční lídr budoucnosti bude muset „mluvit stejnou řečí“ se širokou škálou lidí, s nimiž bude mít tradiční finanční i netradičně finanční vztahy. Budoucí finanční ředitel musí instinktivně vytušit přání zákazníků.

 

Dovednosti při řízení

Za čtyři nejdůležitější dovednosti pokládají respondenti průzkumu ACCA tzv. leadership dovednosti, komunikační dovednosti, strategické dovednosti a v neposlední řadě dovednosti v řízení změn.

 

Regulace a širší reportování

Kromě větší regulace můžeme očekávat další změny v požadavcích na reportování – zvyšující se zájem o koncept integrovaného reportování, větší využití finančních a nefinančních dat a přehodnocování investic.

 

Propojujte se

Finanční ředitelé zítřka musí porozumět významné roli technologie při zlepšování výsledků finančních oddělení. Využití softwaru v některých oblastech finančního týmu vede ke zvýšení automatizace a lepšímu workflow.

 

Rozšiřte svou „stopu“

Finanční ředitelé budoucnosti budou muset být zběhlí v práci v globálním podnikatelském prostředí, ve vedení různorodých finančních týmů na vyspělých i rozvíjejících se trzích.

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?