Hlavní navigace

Čínská ekonomika ztrácí konkurenceschopnost, snižuje se jí rating

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Jak dnes bylo oznámeno, poradenská společnost Dun & Bradstreet (D&B) v srpnu snížila rating Číně. Důvodem je nepříznivý vývoj juanu, ztrácející se konkurenceschopnost nebo slabá poptávka z Evropy. V srpnu D&B dále snížila rating například Indii, Rumunsku, Singapuru, Libyi nebo Libanonu, ke zvýšení naopak přistoupila v případě Myanmaru (Barmy).

D&B v srpnu snížila rating Číně z kategorie mírného rizika návratnosti investice (DB3d) na stupeň středního rizika návratnosti investice (DB4a). Alena Seoud, ředitelka D&B pro Čechy a Slovensko, důvody ke snížení ratingu shrnula takto: „Čínská ekonomika trpí slabou poptávkou z Evropy. Nepříznivý vývoj juanu vzhledem k americkému dolaru je jedním z důvodů, proč čínská ekonomika ztrácí konkurenceschopnost. Také politický tlak z USA ve volebním roce by mohl přispět k neochotě čínské administrativy k devalvaci měny, což ještě podpoří známky odlivu kapitálu z Číny ve 2. kvartálu letošního roku. Dalším faktorem je inflační růst, který ještě v 1. kvartálu hnal ekonomiku vzhůru, což vyvolává neochotu devalvovat juan. Silná měna ale podkopává export a jeho další vyhlídky. V červenci export meziročně vzrostl jen o 1 %, zatímco import se zvýšil o 5 %, což je nepříznivé pro vývoj HDP. Bez ohledu na vývoj juanu, čínská ekonomika trpí z hlediska konkurenceschopnosti – od poloviny roku 2008 se celkový objem mezd v Číně zvýšil o 85 % a mzdy jsou zhruba o 50 % vyšší než před vypuknutím hospodářské krize. Tamní produkci navíc svazují slabé exportní trhy či obtížná dostupnost úvěrů. Analytici Dun & Bradstreet odhadují, že nízká poptávka z churavějících evropských ekonomik sníží nominální růst HDP o 0,5 %. Například v červenci meziročně klesl vývoz zboží do EU o 16 %. Pokud tempo poklesu bude pokračovat i ve 3. čtvrtletí, EU by mohla čínský HDP připravit o dalších 0,8 %. Výsledkem stávající situace je růst kreditního rizika čínských exportérů, který může umocnit pokles poptávky z Evropy. S obtížnou dostupností úvěrů pak nebude snadné najít způsoby pro stimulaci čínské ekonomiky.” Na stejné úrovni jako Čína je podle D&B aktuálně hodnoceno také Bulharsko, Indie, Kolumbie, Irsko, Litva a Peru.

 

Kdo mezi premianty 

Nejpříznivější investiční klima v Evropě má Norsko, Švédsko a Švýcarsko, jejichž rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1d). Česká republika, které Dun & Bradstreet v červenci snížila rating o dva stupně, je hodnocena na úrovni mírného rizika návratnosti investice (DB3c), Polsko je zařazeno ve stejné kategorii, nicméně o dva kvartily výše (DB3a). Aktuální mezinárodní rating Slovenska je stanoven na úrovni nízkého rizika návratnosti investice (DB2d). 

 

 Foto:   © Alx - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?