Hlavní navigace

ČNB překvapivě zvyšuje úrokové sazby

6. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Rachimbourg [CC BY-SA 4.0]
Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání velmi překvapivě zvýšila úrokové sazby o 0,25procentního bodu. Hlavní sazba tak bude nově činit 2,25 %. Současně koruna protla 25korunovou hodnotu směnného kurzu za euro. Naše měna tak zpevnila vůči euru nejvíce za posledních sedm let.

Mejpravděpodobnějším důvodem zvýšení sazeb byl rychlejší růst spotřebitelské inflace, a to jak té současné, tak inflace na horizontu měnové politiky.

 

"ČNB jde tímto krokem zcela mimo hlavní proud měnověpolitických rozhodnutí většiny centrálních bank, které naopak měnové podmínky uvolňují. Zajímavé je, že se ČNB odhodlala sazby zvýšit navzdory evidentním signálům zpomalující české ekonomiky a silnějšímu kurzu koruny. Některá zahraniční rizika (např. obchodní konflikt mezi USA a Čínou, brexit), která silně ovlivňovala rozhodování centrálních bankéřů v loňském roce sice poklesla, avšak řada rizik ve vnějším prostředí přetrvává. Proto je výsledek dnešního zasedání ČNB opravdu hodně překvapivý a je s otazníkem, zda nebude muset bankovní rada sazby za několik měsíců pro změnu snížit," komentoval rozhodnutí ČNB Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ.

ICTS24

 

"Jsme tedy toho názoru, že aktuální rozhodnutí bankéřů lze ze všeho nejvíce chápat jako panickou reakci na nedávný vývoj české inflace, již má Česká národní banka ze zákona krotit. Jakkoliv členové rady v minulých týdnech naznačovali, že si jsou vědomi toho, že s momentálním svižným růstem cen již nic nezmůžou, jejich rozhodnutí nakonec signalizuje pravý opak. Dostupná data nezavdávají důvod ke změně názoru na měnovou politiku a podle nás je tak pravděpodobné, že ekonomická realita přinutí ČNB tento krok velice záhy vzít zpět a sazby opět snížit. K tomu by mohlo dojít již ve druhé polovině tohoto roku. A česká koruna, jak její aktuální pohyb již naznačuje, své lehce nabité zisky neudrží a vrátí se nad hladinu EUR/CZK 25,0", říká k aktuální situaci Vít Hradil, analytik Raiffeisenbank.