Hlavní navigace

Podnikatelský účet: Spravujte své firemní peníze výhodně

Sdílet

 Autor: Banka Creditas
Oddělit soukromý účet od podnikatelského sice není legislativně nezbytné, ale roztřídění financí vám může ušetřit spoustu starostí. Praxe každodenního života vás rychle poučí, že výhodný firemní účet je nutností. Na co se zaměřit při jeho výběru?

Nad 270 000 Kč musíte zaplatit bezhotovostně

 

Pokud nemáte bankovní účet ve svém osobním životě, pak si ho jako podnikatel budete muset zřídit. Bezhotovostně dnes platí drtivá většina populace i společnosti. Navíc při platbě vyšší než 270 000 Kč již nemůžete legálně využít hotovosti, peníze musíte poslat právě prostřednictvím banky (zákon č. 254/2004 Sb.). Podnikatelský účet vám nabídne mnoho výhod i v běžném denním provozu.

 

Proč si sjednat podnikatelský účet?

 

Rozdělením svých účtů na osobní a firemní získáte rychlý přehled o tom, kolik právě máte k dispozici prostředků. Při kontrole z finančního úřadu snadno předložíte veškeré platby související s vaším podnikáním, tudíž úřad nebude mít možnost nahlížet do vašich soukromých výdajů. Se specializovaným firemním účtem pak díky podrobné filtraci jednoduše dohledáte příjmy, platby i dodavatele, případně si stáhnete i podklady do účetního programu. Pokud vaše podnikání nedopadne dobře, může být na firemní prostředky uvalena exekuce – v takovém případě budete jistě rádi, že máte osobní a podnikatelský účet oddělený.

 

Při výběru se řiďte čísly

 

Oproti osobním běžným účtům však můžete narazit na některé bankovní nepříjemnosti – měsíční poplatky za vedení účtu, příplatek za účet v cizí měně, platební kartu nebo osobní výběr peněz na přepážce v bance.

 

Firemní účet bez poplatků za vedení a nejběžnější platební transakce nabízí česká Banka CREDITAS. K účtu samozřejmě dostanete i platební kartu a přehledné internetové a mobilní bankovnictví. Veškeré prostředky na podnikatelských účtech jsou u Banky CREDITAS pojištěny částkou odpovídající 100 000 EUR. Peníze z bankomatu můžete vybírat zdarma v Česku i zahraničí. Nebudete tak muset na ulici složitě hledat nejbližší bankomat své bankovní společnosti, abyste ušetřili. Banka CREDITAS také patří mezi banky, které na českém trhu nabízejí zdarma funkci jednorázové tuzemské okamžité platby – částka do 400 000 Kč se připíše na účet příjemce do několika sekund. Při hořící splatnosti ocení tuto službu každý podnikatel.

 

Ulehčete si podnikání s výhodným bankovním účtem

 

Podnikatelský účet poskytne OSVČ i větším firmám méně starostí, přehlednost a soukromí. Při jeho výběru si pohlídejte poplatky za transakce a zvolte si banku, u které se o své finance nebudete bát. Ideální účet pro podnikatele nabízí Banka CREDITAS, která podnikatelské účty vede zdarma a s mnohými výhodami. Ulehčete si život a založte si firemní účet.

 

Byl pro vás článek přínosný?