Hlavní navigace

Co člověk, to jiný osud: o práci přišli i V. I. P.

2. 2. 2011

Sdílet

Třicet procent těch, již promluvili o své nezaměstnanosti, podalo výpověď samo – buď z nespokojenosti, nebo jim nevyšla lepší nabídka. 45 % respondentů uvádí, že nepobíralo sociální dávky. Z toho 54 % proto, že na ně nemělo nárok, 11 % to nepovažovalo za nutné, neboť nebyli ve finanční tísni, a 8 % věřilo, že si brzy práci najde.

 

Vyplývá to z průzkumu GfK Czech ze začátku ledna 2011, v němž odpovídalo 200 respondentů, kteří zažili nezaměstnanost. 

Přestože na úřady práce se obrací většina nezaměstnaných (75 % lidí ve věku 14 až 29 let a 98 % ve věku 50 až 60 let), s hledáním nové práce se na ně nespoléhají zdaleka všichni (67 %). Rovnocenné je hledání na internetu (67 %) a přes známé (65 %). Na personální agentury se obrací 22 % nezaměstnaných a k tradičním inzerátům se obrací pouhé 1,5 % lidí. Prakticky všichni volí kombinaci několika možností. Nezaměstnanost přiměla k absolvování rekvalifikačního kursu přes 20 % lidí, jedná se především o ty, kteří spadají do věkové kategorie 50 až 60 let.

„Nejaktivnější jsou při hledání práce právě lidé ve věku 50 až 60 let. Ti trumfují mladší ročníky i v procházení nabídek přes internet, zaměstnání si takto hledá 74 % zástupců této věkové kategorie,“ říká Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech. „Za zajímavý považuji fakt, že 9,5 % dotázaných se přiznalo, že si našli práci načerno; nejčastěji se to týkalo nejmladších respondentů ve věku 14 až 29 let, plných 14,5 %,“ dodává Jaroslav Jíra.

 

Prožívání nezaměstnanosti 

Přestože 71 % nezaměstnaných zažívá pocity bezmoci a zoufalství (ve věkové skupině 50 až 60 let je to až 80 %) a 46 % uvádí, že jejich nezaměstnanost měla negativní vliv na kvalitu rodinného života, za opravdový problém považují na prvním místě finanční nejistotu (49 %) a teprve s odstupem psychickou zátěž (17 %).

Složité jsou pro nezaměstnané také situace spojené s aktivním hledáním místa; k těm nejzávažnějším patří nezájem/neochota zaměstnavatelů (8 %), nedostatek praxe/zkušenosti či zdravotní překážky (5 %). Nedostatek pracovních míst považuje za problém téměř 7 % lidí ve věku 30 až 39 let, věk uvedlo jako hendikep 6,5 % nezaměstnaných ve věkové skupině 50 až 60 let.

 

Zdroj: GfK Czech

Byl pro vás článek přínosný?