Hlavní navigace

Co očekávat od prohlubující se robotizace

21. 2. 2020

Sdílet

 Autor: paixabay.com
Podle analytiků stojíme na prahu opravdového rozmachu užívání robotických technologií. Důležitou roli v tom hraje bobtnající objem dat jako nutný předpoklad dokonalejšího programování, díky kterému roboti zvládají čím dál složitější úkoly. Které oblasti pracovní trhu jsou ohroženy nejvíce a které zaží pravděpodobně boom?

Robot operující na základě vizuálního jazyka se dokáže jednoduše učit. Naprogramovat jej zvládne i řadový zaměstnanec. To předpovídá úplně novou dimenzi v používání tzv. cobotů. Jde o kooperativní roboty, jež jsou primárně určeni, aby vykonávali práci po boku člověka, nikoliv místo něj.

 

„Důležité slovíčko tady je rutina,“ vysvětluje Radovan Hypš, ředitel pracovního portálu JenPráce.cz: „Myslím, že lidé už dneska roboty nevnímají jako nějaké technologické manipulativní zlo, ale naučili se s nimi pracovat, což spěje ke zvýšení efektivity v mnoha výrobních i obchodních odvětvích. Coboti jsou pro tyto účely uzpůsobení, zvládají široké spektrum rutinních činností. Lidem pak zbývá více času na ty činnosti, které jsou nezbytné, ale v současné době ještě technologiemi nezastupitelné.“

 

V blízké době můžeme očekávat, že se organizace práce robotů a cobotů přesune do cloudů. Pracovní postupy se ještě zefektivní, protože přístrojům už nebude nic bránit v tom, aby si dělily práci mezi sebou a spolupracovaly navzájem. Některých pracovních pozic už nebude dále třeba, oproti tomu ale vzniknou nové. Roboti by mohli převzít až čtvrtinu všech rutinních činností.


5 oblastí pracovního trhu, které jsou robotizací ohrožené nejvíce:

1. Průmyslová velkovýroba, skladování a logistika
2. Zemědělství, zjm. dřevozpracovatelství
3. Administrativa, sběr dat a jejich procesování, vč. telemarketingu
4. Přeprava a doprava
5. Finančnictví a účetnictví


5 oblastí pracovního trhu, které díky prohlubující se robotizaci zažijí boom:

1. Softwarové inženýrství a technologie
2. IT a programování
2. Analýza počítačových systémů a souvisejících dat
3. Výzkum a vývoj
5. Kyberbezpečnost

CS24

 

Zdroj: jenprace.cz

Byl pro vás článek přínosný?