Hlavní navigace

Důvěra v ekonomiku ve střední a východní Evropě prudce roste

20. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © bit.it - Fotolia.com
Obchodních příležitostí je nadále pomálu, ale obchodní důvěra silně vzrostla v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a České republice.

Podle nového výzkumu ACCA, globální organizace sdružující profesní účetní, se obchodní důvěra ve firmách střední a východní Evropy po devíti měsících zhoršování prudce odrazila ode dna, ovšem podnikatelské příležitosti jsou zatím dál vzácné. Globální průzkum ekonomických podmínek, prováděný ACCA a IMA, který sleduje názory finančních profesionálů po celém světě, ukázal, že obchodní důvěra rostla v Polsku a na Slovensku rychleji než jinde v regionu, stejně tak důvěra v Maďarsku a České republice, zatímco nejmenší hodnoty vykázalo Bulharsko.

 

Oživení důvěry není falešné

Z globálního průzkumu mezi 2000 finančními profesionály pracujícími ve firmách všech velikostí vyplynulo, že na středoevropských a východoevropských trzích mělo 15 procent respondentů větší důvěru ve vyhlídky svých organizací, a to oproti předchozímu čtvrtletí, kdy jich 45 procent naopak hlásilo ztrátu důvěry. 

Emmanuil Schizas, ekonomický odborník ACCA, k tomu uvedl: „Finanční týmy, které drží prst na tepu obchodu, globálně hlásí, že do budoucna svítá naděje. Na středoevropských a východoevropských trzích zůstává důvěra na nízké úrovni, ale v porovnání s předchozími čtvrtletími jsme v prvním čtvrtletí roku 2013 zaznamenali její nevídaný nárůst v celém regionu. Oživení důvěry není falešné a do jisté míry ho lze vysvětlit. Cashflow a nové zakázky jsou méně přiškrcené než na konci roku 2012 a právě to může stát za obnovenou důvěrou.“ 

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, k tomu řekla: „Celkový nárůst důvěry napříč regionem vítáme, ovšem měli bychom ho brát s rezervou. Podnikatelských příležitostí je nadále pomálu. Na druhou stranu, oproti loňskému roku je dostupnější růstový kapitál a inflace je nízká. Lepší představu o tom, zdali tato důvěra vydrží, si uděláme v druhém čtvrtletí tohoto roku.“

 

Globální výhled: jen velmi opatrný optimismus
Podle globálního průzkumu ACCA takřka jedna čtvrtina (24 procent) respondentů hlásila, že si je vyhlídkami svých organizací jistější než před třemi měsíci, což představuje nárůst o pět procentních bodů oproti sklonku roku 2012. Naopak 37 procent jich hlásilo ztrátu důvěry, oproti 43 procentům v minulém období. Vůbec největší míra důvěry panovala na Blízkém východě.
Více než dvě pětiny (43%) respondentů se na počátku roku 2013 domnívalo, že se globální ekonomika zlepšuje nebo záhy zlepší, což je oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o 13 procentních bodů. Jen něco přes polovinu (54 procent) jich očekávalo zhoršení či stagnaci, oproti 65 procentům na sklonku roku 2012.
„Vzhledem k podmínkám v praxi je globální nárůst důvěry zaznamenaný v prvním čtvrtletí 2013 mnohem vyšší, než by se dalo očekávat,“ komentuje Emmanuil Schizas z ACCA. „Zdá se, že za nárůstem důvěry stojí očekávání zlepšení hospodářské situace v budoucnosti, při pohledu na fundamentální ukazatele však není jasné, proč by k němu mělo dojít. Proto se domníváme, že tento nárůst důvěry bude nejspíš jen krátkodobý.“

bitcoin_skoleni