Hlavní navigace

Erste Group a Global Payments zakládají společně s CaixaBank ve střední Evropě společný podnik pro kartový acquring

30. 7. 2015

Sdílet

Erste Group uzavřela smlouvu s předním světovým poskytovatelem služeb v oblasti platebních technologií společností Global Payment Inc. o založení společného podniku. Ten bude v České republice, Rumunsku a na Slovensku přijímat a zpracovávat platební karty pro obchodníky (acquiring). Banky v jednotlivých zemích tak v partnerství s Global Payments získaly silného nadnárodního partnera, díky kterému zachovají vysoký standard služeb pro obchodníky i klienty, a navíc do budoucna zajistí výhody a přístup k nejnovějším světovým trendům, inovacím či novým technologiím.

Obě společnosti také podepsaly dohodu s CaixaBank, největší retailovou bankou ve Španělsku a jedním z hlavních akcionářů Erste Group, podle které získá Caixa Bank podíl ve společném podniku. Po dokončení transakce a v případě, že bude získán regulační souhlas, prodá Erste Group 51% podíl ve svém podniku zaměřeném na retenci a akvizici obchodních partnerů, a to za cenu 29,94 milionů EUR. Vznikne tak společný podnik, v němž bude Erste Group mít 49% podíl. Očekává se, že transakce bude uzavřena během následujících měsíců po schválení regulátorem.

 

Celý trh v současné chvíli očekává dopad evropské regulace, která sjednotí mezibankovní poplatky v zemích Evropské unie. Evropský trh se tak otevře globálním zahraničním společnostem. Erste Group chce zachovat nejvyšší standard služeb pro své obchodníky i klienty, a proto spojila své síly se společností Global Payments.

 

ICTrocenka

Lepší dostupnost inovací a nových technologií potvrzuje i zástupce Erste Group. „Naši klienti očekávají, že jim jejich akviziční banka nabídne inovativní technologii, lepší dostupnost služeb, nižší transakční náklady a špičkové řízení informací. Spojením sil se dvěma silnými společnostmi se zkušenostmi v oboru se posílí naše zaměření na akvizice a dále se zvýší kvalita služeb, které poskytujeme prodejcům v celé střední a východní Evropě. Smlouva pro Erste Group ve střední a východní Evropě představuje významný krok a očekáváme, že jejím výsledkem bude další růst v oblasti plateb,“ uvedl Peter Bosek, člen představenstva Erste Group odpovědný za retailové obchody.


Sídlo společného podniku bude v Praze, v České republice, a prodejní kanceláře budou rozmístěny po celém regionu. V jednotlivých zemích dojde k převodu zaměstnanců Erste Group (v ČR pak České spořitelny) do nového podniku. Hlavním kontaktem v České republice bude i nadále Stanislav Šmolík, vedoucí odštěpného závodu Merchant Acquiring České spořitelny.

Byl pro vás článek přínosný?