Hlavní navigace

Exportéři touží vniknout do Ruska, o Čínu a Brazílii zájem lehce poklesl

2. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © elen31 - Fotolia.com
Žádá se rovněž více informací o Turecku. Z oblasti Blízkého a Středního východu a severní Afriky se firmy nejvíce zajímají o Spojené arabské emiráty a – nehledě na tamní složitou situaci – o Irák.

Rusko je v letošním roce trhem, o který se zajímá nejvíce tuzemských firem. Dalšími dvěma favority jsou Ukrajina a Kazachstán. Na rozdíl od předchozích let se zájem našich exportérů již nesoustřeďuje tolik na velké země jako je Čína a Brazílie a na vybrané regiony, patrná je diverzifikace. Poměrně vysoká je poptávka po informacích o evropské legislativě, fondech a programech EU, které poskytují zástupci České podnikatelské reprezentace při Evropské unii – CEBRE. Tyto závěry vyplývají z porovnání počtu přihlášek firem ke konzultacím s ekonomickými diplomaty, řediteli zahraničních zastoupení MPO a manažery CEBRE, které před nedávnem zprostředkoval mj. Svaz průmyslu a dopravy ČR.

 

Rusko je TOP 13... 

Stejně jako v minulých letech zůstává Rusko TOP teritoriem zájmu exportérů. O konzultace projevilo zájem zhruba 30 % všech zúčastněných firem. Na dalších příčkách zájmu se umístil Kazachstán a Ukrajina shodně s takřka čtvrtinou zájmu firem. Ve srovnání s loňským a předloňským rokem zůstává konstantní zájem o informace z takových zemí jako je Vietnam (20 %) či Bělorusko (16 %).

 

Indie je trendy 

Určitá změna je patrná ve vztahu k zemím BRIC (tedy mimo zmíněnou Ruskou federaci). O Brazílii se zajímá pětina firem (v loňském roce to bylo takřka o deset procent více), o Čínu zhruba šestina (vloni to byla více jak pětina). Mírný nárůst poptávky po informacích je v případě Indie s více než čtvrtinou zainteresovaných firem.

 

Firmy mají širší záběr 

Jisté zvýšení zájmu je o Turecko. Z oblasti Blízkého a Středního východu a Severní Afriky se firmy nejvíce zajímají o Irák a o Spojené arabské emiráty. Nehledě na komplikovanou situaci v těchto regionech se o ně celkově zvýšil zájem. Mimo jiné se zvedla poptávka o informace o Izraeli.

Na Africkém kontinentu dominuje JAR. V Asii je zřejmý nárůst poptávky po informacích u Indonésie a na americkém kontinentu je patrný zájem o USA. V Evropě si první příčku udržuje Německo, v letošním roce shodně s Polskem.

 

Byl pro vás článek přínosný?