Hlavní navigace

Faktoring: loňské výsledky potvrzují pozitivní trend

22. 2. 2010

Sdílet

Výsledky firem sdružených v Asociaci factoringových společností České republiky za rok 2009 potvrdily trend naznačený již ve statistice za třetí čtvrtletí.

Pokles trhu výrazně zpomalil a zdá se, že v roce 2010 by se naplno mohl projevit potenciál, který má tato forma alternativního financování právě v dobách recese. Celkový obrat postoupených pohledávek sice loni zůstal těsně pod hranicí 100 miliard (Kč 99,7 mld.) a dosáhl tak zhruba 75 % skutečnosti roku 2008 (Kč 134 mld.), výsledky prvního kvartálu loňského roku ovšem ukazovaly na výraznější propad převyšující 30 %. Ještě lépe dopadl v meziročním srovnání další důležitý ukazatel, objem prostředků, které mají factoringové společnosti zapojené do financování svých klientů. Ten poklesl jen o necelých 14%, z 21,2 mld. Kč ke konci roku 2008 na 18,4 mld. Kč k 31. 12. 2009.

Odborníci sice očekávali, že factoringové financování, alternativa k bankovním úvěrům, bude postiženo krizí ještě méně, neboť zpřísněná úvěrová politika bank pro něj uvolní na finančním trhu prostor, nakonec se ale shodují, že vývoj je vcelku logický, neboť po nástupu krize musely i factoringové společnosti změnit kritéria a v nižším obratu postoupených pohledávek se jistě projevil i obecný pokles ekonomické aktivity.

Autor je generální ředitel ČSOB Factoring

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?