Hlavní navigace

Financování firemních investic loni vzrostlo o pětinu

12. 2. 2016

Sdílet

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v roce 2015 prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 144,87 miliardy korun, tedy o 7,1 % více než v roce 2014. Na financování hmotného majetku bylo určeno 113,21 miliardy korun. Celkové pohledávky ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci loňského roku 250,74 miliardy korun.

Celkem členové asociace ČLFA poskytli firmám i domácnostem 145 mld. Kč, meziročně o 7 % více než v roce 2014. „Výrazně vzrostlo financování firemních investic, meziročně o 20%. Jde o velice příznivou zprávu, protože těmito prostředky zejména malé a střední podniky financují své podnikatelské záměry. To se pak pozitivně odráží ve výkonu celé ekonomiky,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 42 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

 

Z celkových 144,87 miliardy korun bylo 113,91 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 30,95 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA loni uzavřely 856 022 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci roku spravovaly 1.935.755 aktivních smluv.

Loni pokračoval trend z roku 2014, kdy silně narostl objem leasingových kontraktů, který předtím, v době recese, naopak výrazně klesal. Hodnota leasingu movitých investic realizovaných členy ČLFA v roce 2015 meziročně stoupla o 16,7% (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 48,91 miliardy korun.

 

Ještě dynamičtěji než leasing určený firemní klientele loni rostly podnikatelské úvěry – členové ČLFA jejich prostřednictvím poskytli 50,11 miliardy korun, což značí meziroční růst o 25,3% (také zde jde o trend vypočtený z výsledků patnácti vedoucích společností).


Naopak meziroční pokles vykázal factoring. Výše prostředků poskytnutých klientům členy ČLFA v rámci factoringu meziročně klesla o 6,3 % na 15,05 miliardy korun. Výsledky factoringového trhu negativně ovlivnilo ukončení spolupráce jednoho korporátního klienta s dvěma členskými společnostmi. Tento klient využíval factoringové řešení pro mimořádně velký objem pohledávek.

 

Horší meziroční výsledky zaznamenal i leasing nemovitostí, který neudržel růst z roku 2014. Loni objem leasingu nemovitostí, který se dlouhodobě potýká se specifickými nepříznivými daňovými podmínkami, poklesl o 9,93% na 2,90 miliardy korun.

 

Výsledky v oblasti financování domácností jsou ovlivněny tím, že od druhého čtvrtletí loňského roku působí společnost CETELEM, do té doby členská firma ČLFA, jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance, a její data jsou proto zohledněna ve statistikách bank. Z tohoto důvodu asociace v kategorii financování domácností loni vykázala pokles o 16,2 % na 30,95 miliardy korun. Při zohlednění absence výsledků společnosti CETELEM však v rámci spotřebitelských úvěrů došlo naopak k nárůstu, a to o 10,8%.

Nejvíce kontraktů – jako každoročně – loni členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 74,84 miliardy korun, z toho 34,92 miliardy korun bylo určeno na pořízení 94 593 nových osobních vozů.

 

Prostřednictvím produktů členů ČLFA tak bylo financováno 41% nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.

 

soutez_casestudy

Rok 2015 z pohledu ČLFA v kostce

 

  • Celkový objem poskytnutých prostředků meziročně stoupl o 7%
  • Klíčová oblast financování podnikatelských investic přidala 20%
  • Nejvíce peněz šlo na financování dopravních prostředků
  • Členové asociace profinancovali 41% nově registrovaných osobních aut, přesně 94.593 
  • Factoringové společnosti registrovaly přírůstek klientů v segmentu malých a středních firem
  • Domácnosti si pomocí spotřebitelských úvěrů půjčily o 11% více prostředků než v roce 2014 
  • Také v privátní sféře roste váha operativního leasingu: lidé si jeho prostřednictvím pořídili 9.049 nových osobních vozů
  • Leasing nemovitostí nadále trpí daňovým znevýhodněním

Byl pro vás článek přínosný?